Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Ömer Balcı, KOAH hastalığının belirtileri ve korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu.

Sigara içen her 5 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğunu belirten Dr. Balcı, bu hastalığın dünyada 50 milyon kişiyi etkilediğini ve 3 milyon kişinin de ölümüne sebep olduğunu söyledi. Dr. Ömer Balcı, “KOAH’ın en sık görülen özelliği, akciğerlere giren ve çıkan havayı nefes darlığına neden olacak derecede kısıtlayabilmesidir. Genel belirtisi nefes darlığıdır. Bu hastalık başladı mı geriye dönüşü yoktur. Mutlaka ilerler. Ölümle sonuçlanabilir. KOAH, sıklıkla uzun yıllar sigara kullanan, 50-60 yaşlarındaki erkeklerde görülmekle birlikte, sigara içen kadınlarda da görülür. Çok nadiren de olsa, sigara içmeyen kişilerde ve daha erken yaşlarda da görülebilir” dedi.

SİGARA KULLANIMI RİSKİ ARTTIRIYOR

KOAH’ın gelişiminde en büyük etkenin sigara kullanımı olduğuna dikkat çeken Halk Sağlık Müdürü Dr. Balcı, “KOAH gelişiminde en etkili faktör sigara kullanımıdır. Kişinin kendisi sigara içmese bile, sigara dumanına maruz kalması da hastalığın oluşumunda etkilidir. Sigarayı bırakmak ya da sigara içilen ortamlarda bulunmamak, bu hastalığa yakalanmamak için ilk sırada alınması gereken önlemlerdir. Tedaviyle, hastalığın ilerlemesi önlenecek, yakınmalar azalacak, egzersiz kapasitesi artacak, yan etkiler engellenecek, yaşam süresi uzayıp yaşam kalitesi artacaktır” şeklinde konuştu.