Antalya’da organ bağışının hayat kurtardığını gören bir aile, trafik kazasını sonucu beyin ölümü gerçekleşen çocuklarını organlarını bağışladı. Bağışlanan organlar biri bebek 3 çocuğu yeniden hayata bağladı.

Antalya’nın Kepez ilçesi Sütçüler Mahallesi’nde Kemal Kara ve Feride Kara çiftinin 5 yaşındaki çocukları Yiğit Kara’ya karşıdan karşıya geçmek isterken otomobil çarptı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Yiğit Kara’nın 10 gün önce yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşti. Aile hastanede yapılan bir karaciğer naklinin hayat kurtardığını öğrencince, çocuklarının organlarını bağışlamaya karar verdi. Küçük Yiğit’in bağışlanan iki böbreği ve bir karaciğeri 3 çocuğu yeniden hayata bağladı.

Ameliyatı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, 3-9 Kasım tarihleri arasındaki Orhan Bağışı Haftası’nda gerçekleştirilen çocuk karaciğer naklinin ardından merkezlerinde bir iki çocuğa organ nakli daha yapıldığını hatırlattı.Bu haftada amaçlarının organ bağışını arttırmak olduğunu dile getiren Doç.Dr. Dinçkan, "O haftada Muzaffer Arıkan’a karaciğer nakli yapılmıştı. Amacımız toplumda organ bağışı duyarlılığını arttırmaktı. Bu dönemde pediatri yoğun bakımda araç dışı trafik kazası sonucu ağır yaralan 5 yaşındaki Yiğit Kara’nın durumunu takip ediyorduk. Aile ile de organ bağışı ile görüşmelerimiz devam ediyordu. 5 Kasım’da hastaneye gelen küçük Yiğit’e 7 Kasım’da beyin ölümü teşhisi konuldu. Aile ile o hafta hastanede yaptığımız çocuk karaciğer naklinin etkisiyle organ bağışçısı olmaya karar verdi" diye konuştu.

KARACİĞERİ 6 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUĞA NAKLEDİLDİ:

Küçük Yiğit’ten alınan karaciğer Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde karaciğer nakli bekleyen 6 yaşındaki bir çocuğu nakledilirken, alınan 2 böbrek ise Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde böbrek bekleme listesinde bulunan çocuk alıcılara nakledilmek için harekete geçildi.

DOĞUŞTAN BÖBREK YETMEZLİĞİ ÇEKİYORDU

Böbreklerden birisi Amasya’nın Merzifon ilçesinde yaşayan 15 yaşındaki Taner Aktaş’a nakledildi. Doğuştan böbrek yetmezliği çeken Taner Aktaş, 5 ay önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne organ nakli olmak için başvuru yaptı. Listeye alınan Taner’e yapılan tetkiklerin ardından bağışlanan böbrek uygun bulundu. Doç.Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından böbrek başarıyla Taner Aktaş’a nakledildi. Diyalize girmesine kısa süre kalan Taner, küçük Yiğit’i böbreğiyle yeniden hayata tutundu.

15 yaşındaki oğlu Taner Aktaş’ın sağlığına kavuştuğunu dile getiren anne Nevruz Aktaş, "Çok mutluyum bana canımı geri bağışladılar. Verici aileye baş sağlığı diliyorum. Herkesin organ bağışı konusunda duyarlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Küçük Yiğit’in bağışlanan böbreğiyle yeniden hayata tutunan Taner Aktaş da, "Nakil olmadan önce koşamıyordum. Sevdiğim yemekleri yiyemiyordum. Nakilden sonra iyiyim. Nakil olmak güzel. Herkesin organ bağışı yapmasını istiyorum. Okulumu bitirip, güzel sanatlar lisesini kazanmayı istiyorum” şeklinde konuştu.

4 AYLIKKEN DİYALİZE GİRMEYE BAŞLADI

Küçük Yiğit’in diğer böbreği ise Kayseri’de yaşayan 2.5 yaşındaki Batuhan Mete’ye nakledildi. Doğuştan böbrek yetmezliği bulunan minik Batıhan, 4 aylıkken diyalizle tanıştı. Anne Hacı Kadın Mete çocuğunun 4 günlükken böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu öğrenince 2013 yılının Eylül ayında Akdeniz Üniversitesi’ne organ nakli için kaydı alınan minik Batuhan’a 15 ay sonra uygun böbrek bulundu. Aileye mutlu haber ise 9 Kasım’da geldi.

Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından küçük Yiğit’in bağışlanan böbreklerinden birisi Batuhan’a başarıyla nakledildi. Gelişim geriliği bulunan Batuhan’ın naklin ardından hızla sağlığına kavuşacağı belirtildi.

ÜÇ HAYAT KURTARDI

2.5 aylık çocuğu sağlığına kavuşan Hacı Kadın Mete, nakilden önce her şeyin sıkıntılı olduğunu belirterek, "Şimdi sıkıntılarımız azaldı. Bir organ bağışı ile üç hayat kurtuldu. Organ bağışı yapan aileye başsağlığı diliyorum" dedi.