Manisa Öğretmenevi’nde kurumlar arası işbirliği protokolüne katılan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, masadaki kuru üzüm tabağını eline alarak, “Günde 21 kuru üzüm yiyin. Hafızanızı kuvvetlendirir” diye tavsiyede bulundu. İlk üzümü kendisi yiyen Vali Bektaş, diğer protokol üyelerine de üzümden ikram etti.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş başkanlığında Manisa Öğretmenevi’nde kurumlar arası eğitim işbirliği protokolü imzalandı. Atılan imzaların ardından oturduğu masa üzerindeki üzüm tabağını eline alan Vali Erdoğan Bektaş, başta protokole katılanlar olmak üzere Manisa halkına kuru üzüm yemeleri tavsiyesinde bulundu. Hadis-i Şerif’te belirtildiği gibi ‘Her sabah 21 kuru üzüm tavsiyesinde yiyin’ diyen Bektaş, “Üzüm yemek zihni açar, zihni kuvvetlendirir. Ben her sabah yiyorum. Manisalı vatandaşlarımızda fırsat buldukça yesin” ifadelerini kullandı.

Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan ise, Vali Erdoğan Bektaş’ın ‘Üzüm yiyin’ tavsiyesine destek vererek, “İl Sağlık Müdürlüğü olarak daha önce ’Çayın yanında kuru üzüm’ projesini hayata geçirdik. Her gıdanın fazlası zararlı. Bir insan günde ortalama 10 bardak çay içmektedir. İki kesme şekerde 32 kalori olduğu düşünülürse, bir insan günde çaydan 320 kalori kazanmaktadır. Ancak bir bardak çayı 6 kuru üzüm ile tüketirse aldığı kalori 70 kaloriye düşecek. Artı kan şekerini yükseltmiyor" diye konuştu. Obez bir toplum olduğumuzu, yüzde 55’leri yakaladığımızı anlatan Kaplan, şunları söyledi: "Özellikle bu durum bayanlarda daha yüksek. Biz bu kapsamda kuru üzüm projesini devam ettiriyoruz. Şuan Türkiye’deki tüm il müdürlüklerine dağıttık. Bunu tekrar hareketlendireceğiz. Vali Beyin dediği gibi ‘Üzüm hafızayı kuvvetlendiriyor’. Beyin glikoz yakıyor. Glikoz beynin enerji kaynağı. Özellikle bitkisel şekerli ürünlerde örneğin elmalarda früktoz var. Früktozun kandaki kullanım hızı daha fazla. Kuru üzümde bir nevi glikoza dönüştürülerek vücutta kullanılıyor. Onun için özelikle meyve ve kuru üzümlerde glikoz oranı çok fazla bu da beyinde etkili oluyor.”

Çayın yanında kuru üzüm projesinin okullarda uygulamaya konulacağı bilgisini veren Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Okul çağındaki çocuklarda özellikle çay içme alışkanlığı pek yok. Özellikle çocuklar meyve suyu ve gazlı içecek tüketiyor. Bunun önüne geçmemiz lazım. Bizim ailelere önerilerimiz kalori değeri yüksek olan meyve sularını ve asitli içeceklerden çocukları uzak tutun. Çocuklarımıza greyfurt, mandalina ve portakal sıkarak taze meyve sularını vermelerini tavsiye ederiz. Kuru üzüm projesine çocuklarla ilgili kısmına bakarsak aileler sabah kalktığında çocuklara kuru üzüm yedirebilir. Şeker ihtiyacını kuru üzümle kapatabiliriz. Aileler misafirlerine çay ikram ettiğinde şekeri kaldırıp çay yanında kuru üzüm ikram edebilir. Bu toplumsal sağlık algısının oluşturulması ile alakalı bir şey. Bunu hep beraber sağlık müdürlüğü başta olmak üzere aileler ile birlikte çalışma yaparak başaracağız.”