Çocuklar, özellikle altta yatan sistemik bir rahatsızlık, bağışıklık sistemi ile ilgili bir sorun ya da alerjik bir hastalığı olmasa da sık hastalanabilirler. 
Peki neden?
Evet, çocuklar okula gidiyor, bununla birlikte kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunuyorlar. Bu nedenle özellikle kış aylarında enfeksiyonlar daha sık görülüyor ve daha hızlı yayılıyor dolayısıyla çocuklarımız da daha sık hastalanıyor.
Peki, çocuklarımızın korunması, daha hızlı iyileşebilmesi ve bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olması için neler yapabiliriz:
1.İşe önce sağlıklı beslenme ile başlamalıyız.
Gıdalardaki katkı maddeleri ve koruyucular, şeker vücudun virüslere ve bakterilere karşı savunma mekanizmasını çökertir. Çocuklarımızın beslenmesi taze sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler, baklagiller, yumurta ve et üzerine yoğunlaşmalıdır.
2.Stres ve kaygı düzeylerini azaltmalıyız.
Günümüzün tempolu hayat akışı içinde anne babalar ve dolayısıyla da çocuklarımız aşırı strese maruz kalıyor. Stres durumunda vücutlarında kortizol ve adrenalin seviyeleri yükseliyor ve bu durum uzun sürerse bağışıklık sistemi yanıtları azalıyor. Ne kadar çok oyun, ne kadar çok sevgi ve ilgi varsa bağışıklık sistemleri o kadar güçleniyor.
3.Yeterince uyuduklarından emin olmalıyız.
Yaşa bağlı olarak çocukların günlük 10-14 saat uyumaları gerekir. Uyku sırasında salınan melatonin hormonu vücudun sağlıklı, ritmik bir şekilde çalışması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gerekli bir hormon. Melatoninin etkili bir şekilde salgılanması için çocukların karanlık bir odada ışık olmaksızın uyumları gerekiyor.
4.Gereksiz antibiyotik kullanmamalıyız.
Doktorunuzun önerisi olmadan antibiyotik kullanılması mikropları kuvvetlendirir. Üst solunum yollarında sıklıkla virüsler enfeksiyon yapar. Antibiyotik tedavisi bir işe yaramaz.
5.Burunlarının tıkalı olmamasına dikkat etmeliyiz. 
Tıkalı burunlar nedeniyle üst solunum yolları enfeksiyonlarının sıklığı artabilir. Deniz suyu ya da serum fizyolojik olarak tabir edilen doğal ve doğala eşdeğer sıvıların damlaları kullanılabilir.
ÇOCUKLARIMIZA GRİP AŞISI YAPTIRALIM MI?
 BU SENE GRİP AŞISI ÖNEMLİ!!!
Çocukları influenza ( grip) enfeksiyonuna karşı korumanın en etkili yolu aşılmadır. Geçen yıllarda influenza enfeksiyonuna bağlı ölümlerinin %90'ının aşılanmamış çocuklarda görüldüğü tespit edilmiş. 2014 -2015 kış sezonunda influenza enfeksiyonu ve komplikasyonları nedeniyle ölen çocuk sayısı sadece Amerika'da 145. Bu çocuklar altta yatan herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı çocuklar. 
 Dolayısıyla grip aşısı hayati önemi olan bir aşı.
6 ay - 8 yaş arası tüm çocukların aşılanması önerilmektedir. İnfluenza komplikasyonlarına yatkın ve kronik hastalığı olan tüm çocuklar (kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, diabet, astım ve diğer kronik solunum yolu hastalıkları olanlar) aşılanmalıdır.

Uzman Dr Sevgi Vurucu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı