Memorial Antalya Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alihan Gürkan, obezitenin ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açacağını belirterek, "Amerika’da son 1 yıl içerisinde mide ve kalın bağırsak kanserinden daha çok obezite yüzünden hayatını kaybeden kişiler var" dedi.

İstanbul’da bir otelde düzenlenen Ulusal Obezite Kongresi’ne katılan Memorial Antalya Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, obeziteye karşı mücadele de kalıcı olarak kilo vermek isteyen hastalara cerrahi müdahale yapılabileceğini söyledi. Gürkan, "Obezite dünyada salgın bir hastalık gibi büyüyen ve ciddiye alınması gereken çok önemli bir sağlık problemi. Dünyada 3 yüz milyon kişinin obeziteye sahip olduğu bilinmekte ama 2030 yılında bu rakamın 500 milyona çıkacağı öngörülüyor. Amerika Birleşik Devlerinin 3’te biri obez. Obezite tek başına bir hastalık değil, bütün sistemleri tutan bir hastalık. Yani obez kişilerin şeker metabolizmaları bozuluyor, kalp ve akciğerlerinde ciddi problemler ortaya çıkıyor ve daha da önemlisi obezite kanseri tetikleyen bir mekanizma. İnsanlar kanser olduklarında hekime koşuyorlar ama vücut kilomuz fazla olduğunda bu bizim yapımızdır diyoruz ve hiçbir şey yapmıyoruz. Biz bu noktada bu işin önüne geçmeye çalışıyoruz. Obezite, tedavisi olan ve genetik olmayan bir hastalıktır” diye konuştu.

“OBEZİTE CERRAHİSİ TAM DONANIMLI MERKEZLERDE YAPILMALI”

Prof. Dr. Alihan Gürkan, obezite cerrahisinin uzun bir süre kalıcı kilo vermeyi garanti ettiğini belirterek, “Obezite cerrahisinde biz iki türlü işlem yapıyoruz; ya midenin hacmini küçültüyoruz ya da yiyeceklerin vücuda yararlı olmasını sağlıyoruz. Yani emilimini azaltıyoruz. Her cerrahi işlemin olduğu gibi obezite cerrahisinin de mutlaka riskli olduğu durumlar vardır. Obezite cerrahisi çok ciddi bir iştir, ekip işidir ve özellikle de alt yapısı çok iyi olan hastanelerde bu işin yapılması lazımdır. Diyetisyenlerin ve psikiyatristlerin içinde bulunduğu bir ekibin hastayı çok iyi değerlendirmesi ve hastanın operasyon sonrası dönemde de mutlaka bu ekiple olan iletişimini devam etmesi gerekmektedir. Kısacası yaşam stilini obezite için değiştirmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

DÜNYADA EN ÇOK UYGULANAN TEDAVİ: TÜP MİDE KÜÇÜLTME

Gürkan, tüm dünyada trend haline gelen mide küçültme operasyonuyla ilgili de açıklamalarda bulunarak şunları söyledi; “Tüp mide (mide hacmini küçültme) operasyonu dünyada trendi yükselen ameliyat şekli. Obezite çok önemli bir sağlık sorunudur ve insan yaşamını çok ciddi şekilde etkileyebilir, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır elbette ki tercih önceliği diyet, spor ve yaşam alışkanlığını değiştirerek yapılan şekillerdir. Obezitenin bir sağlık sorunu olduğunu hastalar bilmeli ve bunun çözümü için ilgili merkezlere mutlaka müracaat etmelidir. Diyabet cerrahisi, obezite cerrahisi denilen yöntem kadar sınırları net çizilmiş bir cerrahi değil yani hastanın kilosu yüksek ise bu hastaları ameliyat etmek bir çözümdür ama riskleri vardır.”