Ordu’da geçen yıl beyin ölümüne göre yüzde 40 dolayında olan organ bağışı bu yıl yüzde 50’ye ulaştı.

Ordu Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü istatistiklerine göre, 2013 yılında il genelinde 4 sağlık kurumunda toplam 32 beyin ölümü gerçekleşirken 13’ünün organları bağışlandı. 2014 yılı Ocak- 20 Aralık tarihi itibariyle ise 29 beyin ölümüne karşılık 13 organ bağışı gerçekleşti. 2013 yılında gerçekleşen organ bağışlarında organ bekleyen 39 kişi hayata yeniden tutunurken, bu yıl ise yurdun çeşitli illerinde organ nakli bekleyen 41 kişi ikinci baharını yaşadı. Tüm beyin ölümü gerçekleşen hastaların organları bağışlanmış olsaydı ortalama 3 organ alındığı düşünüldüğünde 2013 yılında 96, 2014 yılında 87 kişi hayata yeniden tutunmuş olacaktı.

AİLE İKNA ORANI ARTIYOR

Ordu Devlet Hastanesi Doku Organ Nakil Koordinatörü Dr. Selçuk Yücesan, Ordu’nun bu yıl organ bağışı ve nakli konusunda başarılı olduğunu söyledi. Bu yıl Ordu Devlet Hastanesi’nde 18 beyin ölümü gerçekleştiğini ve 8’inin organlarının bağışlandığını belirten Dr. Yücesan, bu bağışlar sonucunda 47 kişinin hayata tutunduğunu belirtti. Yücesan, “Organ bağışı konusunda özellikle aileleri ikna olayı büyük yer tutuyor. Aileler geçmiş yıllara oranla organ bağışı konusunda giderek daha da bilinçleniyor. Özellikle Ordu Devlet Hastanesi’nde meydana gelen beyin ölümü vakalarında ailelerin ikna oranı Türkiye ortalamasından yüksektir. Aile ikna oranında Türkiye ortalaması yüzde 22 iken, bu oran Ordu Devlet Hastanesinde yüzde 50 olarak gerçekleşti” dedi.

“ORGAN MAFYASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Toplum gözünde ‘organ mafyası’ şeklindeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını belirten Ordu Devlet Hastanesi Doku Organ Nakil Koordinatörü Dr. Selçuk Yücesan, bu tür söylentilerin organ bağış ve naklini olumsuz etkilediğini söyledi. Organ naklinin basit bir işlem olmadığını belirten Dr. Yücesan, “Basit bir klinikte organ nakli mümkün değildir. Adli Tıp Kurumu ve Emniyetin yaptığı açıklamalara göre bu konularda Türkiye’de her hangi bir olay olmadı. Bu tür söylentiler organ naklini ciddi sekteye uğratıyor" diye konuştu.