Ordu’da kronik böbrek yetmezliği sebebiyle yaklaşık 500 kişinin diyaliz tedavisi görmesine rağmen organ bekleyenlerin sayısının 47 olduğu açıklandı.

Ordu Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Selçuk Yücesan, il genelindeki sağlık merkezlerinde kronik böbrek yetmezliği sebebiyle yaklaşık 500 kişinin haftada 3 gün 4’er saatten diyaliz tedavisi gördüğünü söyledi. Dr. Yücesan, “Kronik böbrek yetmezliği sebebiyle diyaliz tedavisi görenlerin en büyük ihtiyacı böbrek naklidir. Ancak böbrek nakli olmak için organ bekleme sırasına kayıt yaptıranların sayısı ise 47’dir” dedi.

Organ bağışı konusunda tüm Türkiye’de yaşanan sıkıntıları Ordu ilinde de yaşadıklarını dile getiren Dr. Yücesan, beyin ölümü gerçekleşen hastaların ailelerinin organ bağışına daha duyarlı olması gerektiğini vurguladı. Dr. Yücesan, “2014 yılında Ocak-Ekim ayları arasında Ordu’daki sağlık merkezlerinde 22 beyin ölümü gerçekleşti. Ancak bu beyin ölümü gerçekleşen hastaların 10 tanesinin organları bağışlandı. Bu 10 bağış ile ortalama 40 kişi hayata tutundu. Bu 10 bağışın 8’i Ordu Devlet Hastanesi’nde gerçekleşti. Ordu Devlet Hastanesi bu 10 bağış ile ülke genelinde 309 kamu, özel ve vakıf organ nakli merkezleri arasında ilk 3 hastaneden biridir” diye konuştu.

‘ORGAN BAĞIŞI’ YÜRÜYÜŞÜ

Bu arada 3-9 Kasım 2014 Organ ve Doku Bağışı etkinlikleri kapsamında toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla Merkez 19 Eylül İlköğretim Okulu önünden İsmet Paşa Caddesi sonuna kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Ordu Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, Ordu Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Murat Küçükoğlu, Ordu Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ayşin Ertuğrul, doktor, hemşire, sağlık görevlileri ve Altınordu Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri katıldı.