İlimiz yerel tv kanallarında yayınlanan “ Sağlıklı Günler” adlı programın bu haftaki programı Karaman Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği işbirliği ile hazırlandı. Programın bu haftaki çekimleri Genel Sekreterlik Konferans Salonunda yapılmış olup programa katılan konuklar“Organ Bağışı” konusunda halkımızın merak ettiklerini ayrıntılı olarak açıkladılar.
Karaman İl Müftülüğünde görevli Uzman Vaiz Abdülkadir CANLI organ bağışlama konusunda özellikle toplumun bilgi eksikliği nedeniyle dini bahane olarak kullandıklarının altını çizdi.  Organ nakli konusunda tartışan günümüz âlimlerinin ve fetva kurullarının genelinin belli şartlar ve tedbirler çerçevesinde tedavi amaçlı nakil işlemlerine onay verdiklerini açıkladı. 
Uzman Vaiz Abdülkadir CANLI organ naklinin caiz olması için gereken hususlarda dikkat edilmesi gereken konuları aktardı:
“ Hasta kişinin hayatını veya hayati organını kurtarmak için bundan başka çaresinin olmadığı mesleki ehliyeti tam olan uzmanlar tarafından tespit edilmesi gerekir.  Organ veya dokusu alınan kişinin, bu işlemin yapıldığı esnada ölmüş olması, eğer organ canlı bir insandan alınacak ise kendisinin temel bir hayati fonksiyonunu devre dışı bırakmaması gerekir.  Diğer taraftan, toplumun huzur ve düzeninin bozulmaması bakımından organ veya dokusu alınacak kişinin ölmeden önce buna izin vermiş olması ve yakınlarının rızasının alınması şartı bulunmaktadır. Alınacak doku veya organ karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması zorunluluğu vardır.”
Halkımızın organ bağışı konusunda en çok sordukları sorulara da cevap veren Uzman Vaiz CANLI organları başkasına nakledilen kişilerin ahrette diriliş durumunda organları eksik olur mu sualine karşı “ ehlisünnet bilginlerinin ve kelamcıların çoğunluğu ahrette insanın ruh ve bedeniyle birlikte diriltilip hesaba çekileceği, ceza veya ödüle muhatap olacağı görüşündeler. Nakledilen organın tekrar asıl sahibine döneceği ifade edilmektedir. Nitekim organların toprakta çürümesi, yanıp kül olması, hayvanlar tarafından parçalanıp yenmesi de onun tekrar asıl sahibinde bir araya gelmesine engel değildir. “ cevabını verdi.
Gayri Müslim bir kişiye organların bağışlanmasında herhangi bir sakınca olmadığını vurgulayarak İslam Dininim cinsi, milliyeti, rengi, dini ve konumu ne olursa olsun her insana insan olarak baktığını, insanlara eşit yaşama hakkı tanıdığını bildirdi. CANLI “ İslam tedaviye önem vermiş, tedavide eşit haklat tanımış, bir insana hayat vermeyi tüm insanlığa hayat verme olarak görmüştür. Buna göre organ nakli ve bağışı açısından Müslüman ve gayri Müslim arasında hiçbir fark yoktur. Çünkü insan bedeni ve organları kendi inancı doğrultusunda kullandığı bir alet konumundadır. “ diye konuştu.
Uzman Din Görevlisi Abdülkadir Canlı son olarak organ bağışı yapıldığında nakil olan kişi bu organlarla suç işlerse sorumluluk kim de olacaktır sorusuna yanıt verdi.    “ Nakledilen organ yeni sahibinde sevap veya günah işleyen bir kişinin parçasını oluşturması tamamen yeni sahibiyle ilgili bir meseledir. Çünkü sorumlulukta asıl olan iradedir. Sorumluluk ferdin kendisine aittir. “ dedi.
Sağlıklı Günler programında ayrıca Karaman Devlet Hastanesinde Anestezi uzmanı olarak görev yapan Dr. Muhammed KORKUSUZ da organ bağışının ne olduğu,  önemi, çeşitleri, organ naklinin kimlere yapıldığı konularında bilgi aktardı. Uzman Dr. Muhammed KORKUSUZ özellikle ülkemizde ve dünya genelinde organ bağışına bakışı, sıralamayı meslek yaşantısından örneklerle anlattı.