Kastamonu’da, severek evlendiği eşinin evi terk etmesiyle borcunu ödeyemeyen genç kadın, imzaladığı senetler yüzünden hapis cezasına çarptırıldı. Genç kadın, yaşadığı stresten dolayı meme kanserine yakalandı.

Kastamonu’nun Esentepe Mahallesinde kalan Semra Kadiroğlu (27), 2012 yılı başlarında severek evlendiği eşinin evi terk etmesiyle hayatı karardı. Evlenirken evlerine aldıkları eşyalar için yapılan senetlere eşine güvendiği için imza atan Semra Kadiroğlu, bir süre sonra eşinin işten çıkması ve ardından evi terk etmesi nedeniyle senetleri ödeyemez hale geldi. Sonra icralık olan Semra Kadiroğlu, bu zaman zarfında borcunu ödeyemediği için mahkeme tarafından hapis cezasına çarptırıldı. Yaptığı evlilik sonrası hayatı kararan genç kız, eşinin evi terk etmesi ve ardından üst üste gelen icralar nedeniyle meme kanseri hastalığına yakalandı. Kemoterapi tedavisi görmesi gereken ve sosyal güvencesi bulunmayan Semra Kadiroğlu, parası olmadığı için tedavi göremediğini söyledi.

“YUVA KURMAK İÇİN EVLENDİM AMA TERK EDİLDİM”

Diyarbakırlı eşi Vedat B ile 2012 yılının başlarında severek evlendiğini anlatan Semra Kadiroğlu, “Evimize eşya alırken senet karşılığı almıştık. Bu senetleri eşime güvendiğimiz için ben imzaladım. Eşyaları aldık. Eşim iki ay Kastamonu’da bir işyerinde pide ustası olarak çalıştı. Bu zaman zarfında her şey güzeldi, borçlarımızı zamanında ödüyorduk. Fakat eşim, işten çıktıktan sonra 6 ay boyunca Kastamonu’da iş bulamadı. Bu yüzden aldığımız eşyaların borçlarını ödeyemez hale geldik. Bu senetlere imzaları ben attığım için bütün borçlar üzerime kaldı. Bir gün eve geldim. Eşim evde yoktu. Sonra aradım bana, Ankara’dayım dedi. Ankara’da iş bulmaya gidiyorum diye gitti ama ondan sonra bir daha da ne geldi ne de gitti. Bütün icra borçları benim üzerime kaldı. Ne yapacağımı şaşırdım” dedi.

“YAŞADIĞI BUNALIM NEDENİYLE MEME KANSERİNE YAKALANDI”

Kemoterapi tedavisi görmesi gerektiğini açıklayan Semra Kadiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalıştığım yerlerden alabildiğim kadar ücretle borçları ödemeye çalıştım. Ama borçların çoğunu ödeyemedim. Bu yüzden hapis kararı çıktı. Bütün eşyalarıma icra geldi. Bunları kafaya taka taka kanser hastalığına yakalandım. Kemoterapi almak gerekiyordu fakat sigortalı olmadığım için kemoterapi tedavisi alamıyorum. İcralık olduğum için en son hapis kararı çıktı. Yakında borcumu ödeyemezsen hapse gireceğim. Bu yüzden yardım istiyorum. Bana yardım edin.”

Yanlış bir evlilik yaptığını ifade eden Semra Kadiroğlu, eşinin borçların içerisinde bırakıp gittiğini belirterek "yanlış bir evliliğim oldu. Böyle olacağını bilemezdim. Kötü olsun diye ben evlenmedim. Yuva kurmak için evlilik yaptım. Ama olur olmaz her şey başıma geldi. Ekmek paramızı çıkartmaya çalışıyoruz. Ama olmuyor. Bir taraftan icra bir taraftan diğer sıkıntılar üstüme üstüme geliyor. Bir yandan icralık olduğum dosyalardan hapis cezaları geliyor. Ne yapacağımı şaşırdım” şeklinde konuştu.

“İKİ KEZ İNTİHARA KALKIŞTIM, KENDİME ZARAR VERİYORUM”

Evlenmeden önce hayatının ve kazancının güzel olduğunu belirten Semra Kadiroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Kendi yağımızla kavrulup gidiyordum. 27 yaşındayım. Bu borçlardan bu dertlerden artık sıkıldım, bunaldım. Bu yüzden meme kanserine yakalandım. Sigortam veya Bağ-kur’um yok, bu yüzden kemoterapi tedavisi alamıyorum. Hastalığa yakalanınca 40 gün hastanede yattım. Tedavi gördüm. Bu tedavi süresince çalışamadım. Bu yüzden borçlarımı ödeyemedim. Ne yapacağımı ne edeceğimi şaşırdım. Bu borçlarım yüzünden intihara bile kalkıştım. Hayatım karardı. Başıma gelmeyen hiçbir şey kalmadı. Ben, namazında niyazında bir insandım. Ama şimdi namaz kılmayı bıraktım. Artık kendime zarar vermeye başladım. Kötü alışkanlıklarım oluyor. Dayanamıyorum, bu genç yaşta canıma kıyacağım artık. Devletimizden, büyüklerimizden, hayırseverlerimizden yardım bekliyorum. Ben, bu parayı çalışarak kendilerine geri ödeyeceğim Allah’ın izniyle.”

“BORCUNU ÖDEYEMEZSE HAPSE GİRECEK”

Eşine güvenerek evlenirken aldıkları eşyalar karşılığında senetleri kendisinin imzaladığını ve eşinin evi terk etmesi sonrası borçları ödeyemediğini anlatan Semra Kadiroğlu, şunları söyledi: “Bu ayın 12’sine kadar 10 bin TL para yatırmam gerekiyor. Eğer yatıramazsam hapse gireceğim. Yardım bekliyorum. Düğünümden kalma ziynet eşyalarım var. Fakat bu borçlar yüzünden, bu sıkıntılar yüzünden hastalığıma harcadım. Bütün ziynet eşyalarım hastalığıma gitti. Evimde neyim varsa, ne kadar eşyam varsa hepsine icra tarafından el konuldu. Elimdeki hiçbir şeyi satamıyorum. İlk evlendiğimiz zamanlar 70 kilo ağırlığındaydım. Fakat bu sıkıntılardan, bu stresten dolayı yemek yememeye başladım. İştahım kapandı. Çok zayıfladım. Şu an 50 kiloya düştüm”

Namaz kıldığını aktaran Semra Kadiroğlu, şunları kaydetti: “Önceden namaz kılıyordum. Sonra eşimin beni terk etmesi ve ardından imzaladığım senetler yüzünden düştüğümüz durumdan dolayı psikolojim bozuldu. Bu yüzden iki kere intihar girişiminde bulundum ve kendi vücuduma zarar vermeye başladım. Bana yardım edin. Daha fazla kendime zarar vermekten korkuyorum.”

“KIZIMIN DURUMU BENİ KAHREDİYOR”

Kızının yaşadığı durumdan dolayı büyük üzüntü duyduğunu aktaran ve sürekli gözyaşı döken anne Kezban Kadiroğlu (57) da şunları söyledi: “Kızım hapse girmesin diye çalışıyorum. Ne iş bulursam yapıyorum. Eşim ise hamallık yapıyor. Bir yandan evin geçimini sağlamaya çalışırken bir yandan da kızımın hapse girmemesi için uğraşıyorum. Ama ne yaparsam yapayım olmuyor. Ana yüreği işte. Kızımın durumu beni kahrediyor. Kızıma hayırseverlerimiz yardım etsin.”

Esentepe Mahallesinde ihtiyaç sahibi ailelere yapılan TOKİ Konutlarında ikamet ettiğini ve evlerinin iki yıldır borcunu ödeyemediklerini açıklayan Kadiroğlu, “Eşim 57 yaşında. Emekliliğine üç yıl kaldı. Fakat yaşından dolayı kimse iş vermiyor. Bizimde emekli olabilmek için para ödeyecek gücümüz yok. Eşim ve ben ne iş bulursak çalışıyoruz” diye konuştu.

2012 yılının başlarından kızının evlendiğini belirten Kezban Kadiroğlu, şunları kaydetti: “Evliliklerini güzel bir şekilde yürütüyorlardı. 1 yıl kadar evli kaldılar. Sonra bunların arasında bir huzursuzluk oluştu. Düğün yaparken aldıkları eşyalara karşılık senet yapmışlar. Bu senetleri de benim kızım imzalamış. Kızımı eşi terk edince bu senetleri ödeyemez hale geldik. Bu yüzden kızım icralık oldu. 10 bin TL icraya borcumuz bulunuyor. 40 bin TL’ye yakında elden borcumuz var. İcrayı ödeyemedik, şimdi kızıma hapis cezası geldi. Ne yapacağız bilmiyorum”

Zor durumda olduklarını ifade eden Kezban Kadiroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Zor durumdayız. Geçinemiyoruz. Bir ekmek parasını evde hayvanların boynuna takılan halat yaparak kazanmaya çalışıyorum. Kızımın durumu evlenmeden önce iyiydi. Evlendikten sonra kızım borçlandı. Bir süre sonra damadım işten çıkıp çalışmadı sonra kimseye haber vermeden evi bırakıp gitti. Kızım borç içerisinde kaldı. Senetler, kızımın üzerine yapılmış. Mahkemeden son olarak hapis kararı çıktı. Şimdi kızım cezaevinde yatacak. Bu ayın 12’sine kadar ödeme yapamazsak kızım hapse girecek. Ne yapacağımız şaşırdık biz. Her yerden bizleri sıkıştırıyorlar. Bıktım artık canımdan. Bazen deli gönlüm ‘canına kıy’ diyor. Hiddetleniyorum. Şeker hastasıyım. İki yıldır oturduğumuz evin parasını da ödeyemedik. Oğlum askerde. Askerdeki oğluma 200 TL para veriyorlar. Bizde, yetmediği yerde biraz para gönderiyoruz. Bir tutanağımız yok, kızımı bu durumdan kurtarsınlar. Allah’tan başka bir şey istemiyorum. Kızımı ayakta tutsunlar.”