İzmir’de, böbrek nakli olmayı bekleyen 27 yaşındaki Sezgin Karadayı, kızı Naz’ın dünyaya gelmesinden 27 gün gün sonra böbrek nakliyle yeniden yaşama tutundu.

İzmir’de, 27 yaşındaki Sezgin Karadayı, kızı Naz’ın dünyaya gelmesinden 27 gün sonra böbrek nakli olmasıyla çifte bayram yaşadı. 2007 yılında askeri hastanede yapılan tetkik sonucu böbreklerin yetersiz çalıştığı öğrenilen Karadayı’nın askeriyedeki görevine son verildi. Bu süre içerisinde tedavisi sonlandırılan Sezgin Karadayı, 2012 yılında çalıştığı iş yerinde grip şikayetiyle hastaneye başvurduğunda böbrek yetmezliğini öğrendi. İki yıl boyunca diyalize giren Karadayı, İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvurduktan iki ay sonra organa kavuştu. İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Sağlık Bakanlığı tarafından listede ilk sırada yer alan hastaların tahlilleri yapıldıktan sonra Sezgin Karadayı’nın böbrek nakli için en uygun hasta olduğu belirlendi. Organ nakli merkez sorumlusu Doç.Dr. Ünal Aydın başkanlığındaki ekip tarafından yapılan ameliyatla Karadayı, yeniden hayata tutundu. Diyaliz dönemlerinin zor geçtiğini ifade eden Karadayı, “Böbrek bulunduktan sonra doktorlarım gece yarısı aradı. Yapılan tetkiklerde doku uyumu sağlandığı için böbrek bana nakledildi. Şu an sağlığım çok iyi ve kendimi iyi hissediyorum. Artık kana kana su içebileceğim için çok mutluyum” dedi.

ARTIK DİYALİZE GİRMEYECEK

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkez Sorumlusu Doç. Dr. Ünal Aydın da Türkiye’de 70 bine yakın diyalize giren hasta olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu hastalar hepsinin büyük zorluklarla haftada en az dört kere diyalize girerek hayata tutunmaya çalışıyor. Fakat, böbrek naklinden sonra insanlar normal hayatını yaşayabiliyor. Böbrek nakli yapabilmek için organ bağışı çok önemli. Sezgin de iki yıldır böbrek yetmezliğiyle diyalize giriyordu. Yakınlarından hiç kimseyle böbrek uyumu söz konusu değildi. Bizim merkezimiz yeni bir merkez olduğu için böbrek bekleme listesinde hem az hasta olması hem de merkezimizde organ bağışının Avrupa standartları düzeyinde olması nedeniyle kaydından itibaren iki ay içerisinde böbrek çıktı. Bugün yeni böbreğiyle yeni hayatını çok mutlu bir şekilde devam ettirecek. Organ bağışında bulunanları şükranla anıyoruz. Hastamıza da sağlıklı uzun ömürler diliyoruz.”