Afrika’da yaklaşık bin kişinin ölümüne sebep olan Ebola virüsüne karşı Türkiye’de alınan önlemlerle birlikte İzmir de alarma geçti. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, 112 ekipleri ile her türlü vakaya karşı hazır komuta halinde bekliyor.

Orta ve Batı Afrika kaynaklı Ebola virüsünün hızla dünyaya yayılması nedeniyle harekete geçen İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda Ebola riski taşıyan hasta girişlerine karşı 112 İl Ambulans Servis Başhekimliği ve Komuta Kontrol Merkezi eğitimlerini tamamlayarak oluşturulan ekipleri hazır durumda bekletiyor. Herhangi bir şüpheli vakada hasta ekipler tarafından uçaktan kimse inmeden alınarak negatif basınçlı kabinlere konulacak. Ardından Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde izole odalarda tedavi altına alınacak.

“TÜM ÖNLEMLERİ ALDIK”

İzmir’in Türkiye’ye önemli bir giriş kapısı olduğunu belirten İzmir 112 Ambulans Servis Başhekimliği ve Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi İbrahim Tuğlu, İzmir olarak gerek hava yolu gerekse deniz yolu ile girişlere karşı İl Sağlık Müdürlüğü olarak gerekli önlemleri aldıklarını ifade etti. Ebola virüsü taşıyan hastalara gerekli müdahalenin yapılması anlamında eğitimlerini tamamladıklarını belirten Tuğlu, “Öncelikle hava yoluyla İzmir’e daha çok yurt dışından giriş olduğu için havaalanına yakın iki ekibimizin eğitimlerini tamamladık. Bakanlığımızın tahsis ettiği negatif basınçlı hasta taşıma kabinlerinin eğitimleri verildi ve bu ekiplere dağıtıldı. Bu anlamda hazırız. İnşallah gelmez böyle bir virüs ama olası bir durumda da gerekli önlemler alınmıştır” dedi.

VAKALAR TEPECİK HASTANESİ’NE GÖTÜRÜLECEK

Hastalık belirtileri taşıyan bir vaka çağrısı aldıklarında harekete geçtiklerini anlatan Tuğlu şöyle konuştu:

“Belirtileri taşıyan bir çağrı geldiğinde eğer bu virüsten şüpheleniyorsak daha uçaktan kimseyi indirmeden önce ekiplerimiz havaalanına gidiyor. Direkt uçağın içine giderek müdahale ediyorlar. Hastayı aldıktan sonra koruyucu ekipmanlarıyla beraber hastaneye götürüyoruz. İlimizde Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bu konuda yetkilendirilmiştir. Hastamızı oradaki izole odalara nakledeceğiz. Gerekli önlemler hastanede alınarak tedavi başlatılacak. İzmir’de şu anda 3 ekibimiz hazır. Gerekli donanımlara sahipler. Malzemeler temin edilerek eğitimleri tamamlandı. Yeteri kadar malzememiz var. İzmir olarak biz herhangi bir vakaya karşı hazırız.”