Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu ile Eskişehir Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Seyhan Fidan, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında kentte yaşayan ve organ nakli geçirdikten sonra sağlıklarına kavuşan kişileri evlerinde ziyaret etti.

Dr. Ali Mumcu ve Uzm. Dr. Hüseyin Seyhan Fidan, gerçekleştirdikleri ziyaretlerde, daha önce organ nakli yapılan vatandaşları evlerinde ziyaret etti. Hastaların rahatsızlıklarını, nakil dönemlerini ve nakil sonrası yaşadıklarını dinleyen Dr. Mumcu ve Uzm. Dr. Fidan, geçmiş olsun temennilerinde bulunarak ziyaretlerini sona erdirdi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, organ naklinin önemini vurgulamayı amaçladıklarını belirtti. Türkiye’de canlıdan canlıya yapılan organ naklinin, Avrupa’daki ülkelerde beyin ölümü gerçekleşen kadavradan canlıya da yapılabildiğini ifade eden Dr. Mumcu, bu tür nakillerin Türkiye’de de artırılması gerektiğine değinerek şöyle devam etti:

BİR GÜN ORGAN NAKLİ BİZE DE GEREKEBİLİR

“Organ bağışı özellikle halkımız arasında canlıdan canlıya şeklinde yapılıyor. Ancak birçok gelişmiş Avrupa ülkesinde bu nakiller beyin ölümü gerçekleşmiş kadavralardan canlıya nakil şeklindedir. Ülkemizde de bu tür nakillerin artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Binlerce hasta organ nakli beklerken, bu tür beyin ölümü gerçekleşmiş hastalarımızın organ bağışında bulunmaması, hastalarımızın ömür boyu organ yetmezliği nedeni ile tedavi edilmesine, birçok eziyet ve hastalık çekmesine neden olmaktadır. Bunu vurgulamak istiyoruz. Özellikle organ nakli olmuş ve diyaliz gören hastalarımızı ziyaret ettik ki, asıl bu derdi yaşayan, bu sıkıntıları çeken hastalarımızın belki daha bilinci artıracak şekilde daha vurgulayıcı noktada bir şeyler söyleyeceğini düşündük. Çünkü hepimiz sağlıklı olsak da bir gün organ yetmezliği yaşayabilecek, organa ihtiyacı olabilecek kişileriz.”

Organ bağışında bulunan kişi ya da ikinci derece akrabalarının nakil konusunda ön sıralara geçtiğini kaydeden Dr. Mumcu, “Ailesinden organ bağışında bulunan kişiler, kendileri de ihtiyaç duyduğunda aile puan sıralaması nedeniyle mevzuatlar gereği öncelik almaktalar. Özellikle organ bağışında bulunan kişi ya da ikinci derece akrabaları ihtiyaç duyduklarında direkt ön sıralara geçmekteler. Bence bu çok önemli bir teşvik olmalı” ifadelerini kullandı.

Dr. Mumcu ayrıca, Sağlık Bakanlığı olarak herkesi organ bağışına davet ettiklerini ve bırakılacak en güzel mirasın organlar olduğunu sözlerine ekledi.