Tekirdağ’da Sağlık Bakanlığının kanserle mücadele programı kapsamında Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından il genelinde KETEM ve aile hekimliklerinde yapılan kanser tarama sayısı 44 bin 513’e ulaştı.

Taramalar kapsamında meme kanseri için mamografi, rahim ağzı kanseri için smear testi ve bağırsak kanseri için gaitada gizli kan testi yapılma oranları her geçen gün artıyor. Taramaların yaygınlaşmasıyla her geçen gün daha çok kişinin taramadan geçtiğini belirten Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Akdağ, Tekirdağ’da da tarama rakamlarında artış olduğunu ifade ederek, "Türkiye’de aktif kanser kayıtçılığına başlandığından beri kanser taramalarında ilimizde ve Türkiye genelinde artışlar var. Taramaların yaygınlaşmasıyla tüm vatandaşlarımızın kanser taramasının yapılması amaçlanıyor. İlimizde de kanser taramaları yaygınlaşıyor. Tekirdağ’da kanser konusunda yaklaşık 9 bin kişi eğitimden geçti. Kanserle ilgili ilimizde eğitim amaçlı 828 seans yapıldı. Tekirdağ ilinde 2014 yılı 9 aylık verilerine göre kanser taraması yapılan kişi sayısı 44 bin 513 kişiye ulaşmış durumdadır. 2013 yılında ise tüm yılda yaptığımız kanser taramasından geçen kişi sayısı 45 bin 421 olmuştu. Bu sayılar halen yeterli değildir daha da arttırılması gerekmektedir. Vatandaşlarımızdan ilgi bekliyoruz. Taramaları sadece biz yapmıyoruz. Tekirdağ’da nüfusa göre beklenen kanserli vaka sayısı bin 922 kişi olarak tahmin edilmektedir. Türkiye rakamları ve nüfusa göre oran böyle tahmin edilmektedir" dedi.

TEKİRDAĞ’DA BİR YILDA 907 KİŞİ KANSERDEN HAYATINI KAYBETTİ

Ölüm nedeni olarak kanser gösterilen hasta sayısının Tekirdağ için bu yılki rakamlara göre, 907 kişi olduğunu belirten İl Halk Sağlığı Müdür Mahmut Akdağ, yapılan taramalarla hastalığın kontrol altına alınmak istendiğini belirtti. Tekirdağ’da 2014 yılında 907 kişinin kanser sebebiyle hayatını kaybettiğini dile getiren Akdağ, "2013 yılında ise bin 60 kişi kanser sebebiyle ölmüştür. Dolayısıyla bu ilde beklenen kanser rakamının yarısını oluşturmaktadır. Bu kanser sebebiyle ölenlerin daha önce de kanser teşhisi konmuş olanı var, bir yıl önce de kanser tanısı konmuş olanları olduğu için karma bir rakam oluşturmaktadır. İlimizde 9 aylık dönemde tespit edilmiş kanserli vaka sayısı 636 kişidir. Kayıt altına alınan kanser tanısı konan kişi sayısı bu kadardır" ifadelerini kullandı.