Jinekolojik kanser türlerinin halen dünyada kadınların en önemli ölüm nedenleri arasında yer aldığı, bu kanser türlerinde erken teşhisin büyük önem taşıdığı bildirildi.

Özel Adana Avrupa Hospital Kadın Doğum Uzm. Op. Dr. Berrin Kavuz Ercan, dünyada her iki dakikada, bir kadının rahim ağzı kanserinden öldüğünü vurgulayarak, “Papsmear testi, rahim ağzı kanser taramasında en sık kullanılan yöntemdir. Ne yazık ki böyle etkili bir yöntem olmasına karşın, ülkemizde birçok kadın bu yöntemi ya bilmiyor ya da gözardı ediyor. Rahim ağzı kanseri için en büyük risk, hiç papsmear testi yaptırmamaktır” dedi.

Yaşam boyu alınmış 9 adet smear testinin rahim ağzı kanser riskini yüzde 99 azalttığını söyleyen Op. Dr. Berrin Kavuz Ercan, “Smear testi eskiden 35 yaş ve üzeri kadınlara yapılırken, günümüzde taramaya cinsel ilişki ile birlikte başlanıyor. Bütün seksüel aktif kadınlar yılda 1 kez mutlaka smear testi yaptırmalıdır” diye konuştu.

UYGUN ZAMANDA YAPILMASI ÖNEMLİ

Smear testinin son derece basit ve ağrısız bir yöntem olduğunu ifade eden Dr. Berrin Kavuzercan, işlemin ortalama 30 saniye sürdüğünü ve jinekolojik muayene esnasında yapılabildiğini vurguladı. Kavuz Ercan, “Papsmear testi için en uygun zaman adet bitiminden sonraki 3-10 gün arasıdır. Testten 3 gün öncesinden itibaren, vajinal duş ya da herhangi bir vajinal uygulama (ilaç, fitil v.s) yapılmamış ve cinsel ilişkiye girilmemiş olması daha çok tercih edilen durumlardır. Yoğun akıntı veya azda olsa kanaması olan kadınlara smear testi yapılmamalıdır” şeklinde konuştu.

GEBELİKTE DE BU TEST YAPILABİLİYOR

Hamilelik döneminde de, gerekli görüldüğü durumlarda smear testi yapılabileceğinin altını çizen Op. Dr. Berrin Kavuz Ercan, ideal yöntemin gebeliğe hazırlık dönemi olduğunu ve varsa riskler ortadan kaldırıldıktan sonra gebeliğin planlanması gerektiğini söyledi. Kavuz Ercan, “Kanser olmayan nedenlerden dolayı rahmi alınan kadınların her 3 yılda bir, smear testi yaptırması gerekiyor. Menopozdaki kadınlarda hormon ilacı kullansalar da kullanmasalar da yılda 1 kez smear testi yaptırmalılar” dedi.

Kadınları rahim ağzı kanserine karşı koruyabilecek, HPV’ a karşı geliştirilmiş iki tip aşı olduğunu belirten Op.Dr. Berrin Kavuz Ercan, “Cervarix aşısı sadece rahim ağzı kanseri yapan tip 16-18’e karşı koruyucu olarak hazırlanmışken, Gardasil ise HPV tip 6-11-16-18 için hazırlanarak, rahim ağzı kanserinin yanı sıra genital organlarda görülen siğillere karşı da koruma sağlar” diye konuştu.

HASTALIK CİNSEL YOLLA BULAŞIYOR

Başlangıçta bu aşıların ideal kullanım yaşı 9-26 yaş aralığı iken, günümüzde 45 yaşına kadar uzatıldığına değinen Op.Dr. Berrin Kavuz Ercan, HPV enfeksiyonun cinsel yolla bulaşmasından dolayı, aşının cinsel yaşam başlamadan öne yani ergenlik döneminde yapılması gerektiğini vurguladı. Kavuz Ercan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Aşı, kol üst bölümüne kas içine üç kez yapılıyor. İlk dozdan 2 ay sonra ve 6 ay sonra yapılan aşılarla yeterli bağışıklık elde ediliyor. Aşı olunduktan sonra, yıllık smear kontrolleri ve 6 ayda bir mutlaka jinekolojik muayene yaptırılmalıdır. Aşılar, HPV’ye bağlı olmuş bir hastalığı tedavi etmez, sadece koruyucudur.”