KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi'nde, 750 gram ağırlığındaki prematüre bebeğin kalbindeki delik ameliyatsız kapatılarak, "dünyadaki en düşük ağırlıktaki bebeğe girişimsel kalp operasyonu" gerçekleştirildi.

Kalbi doğuştan delik olan 22 günlük Ravza bebeği tedavi eden ERÜ Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nazmi Narin, yaptığı açıklamada, prematüre bebeklerdeki kalp deliklerinin kapatılmasında uyguladıkları girişimsel işlemlerdeki başarı ve tecrübeleri artırarak, diğer meslektaşlarına örnek teşkil etme amacında olduklarını söyledi.

Hastanelerinin kadın doğum servisinde 19 Kasım'da 25 haftalık prematüre olarak dünyaya gelen Ravza Hoşafçı isimli bebeğin solunum sıkıntısı nedeniyle kuvözde solunum cihazına bağlı şekilde yaşadığını belirten Narin, şunları söyledi:

"Bebeğin kalbi çok yoruluyordu. Yaptığımız tetkikler sonucu bebeğimizin kalbindeki PDA denilen deliği girişimsel olarak kapatmaya karar verdik. Fakat bebeğin düşük doğum ağırlığına sahip olması, işlem sırasında oluşabilecek komplikasyonlar bir riskti. Fakat önceki vakalardan kazandığımız tecrübeler ile kasıktan girerek bu bebeğimizin kalbindeki PDA denilen deliği kapattık. Şuan bebeğimizin sağlık durumu gayet iyi. Solunumu, nabzı normal. Tam iyileşip kuvözden çıkması 1-2 ayı bulur."

Prematüre bebeklerde kalpte doğuştan oluşan ve kapanmayan deliklerin tedavi edilmesinin iki yöntemle yapıldığı ifade eden Narin, şöyle dedi:

"Bu yöntemlerden biri cerrahi yani açık kalp ameliyatı, diğeri ise kasıktan girerek girişimsel olarak kalp deliğinin kapatılmasıdır. Girişimsel olanı zor fakat vakanın çabuk toparlanması için iyi bir yöntem. Ancak deneyimli merkezlerde yapılması gerekir. Erciyes Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji bölümü olarak daha önce 1 kilogramın altında 5 prematüre bebeğin kalbindeki deliği kapatmıştık. Bu altıncı vakamız. Fakat bu vakanın bir özelliği 750 gram ağırlığındaki prematüre bebeğe uygulanmış olması. Türkiye’de bu ağırlıkta bebeğe yapılan PDA işlemi yok. Dünyada taradık bu ağırlıkta prematüre bebeğe yapılmış bir PDA işlemi yok. Dünyada en düşük ağırlıktaki prematüre bebeğe yapılan girişimsel operasyon diyebiliriz."

Girişimsel yöntemle kalbindeki delik kapatılan 22 günlük prematüre bebeğin annesi Kader Hoşafçı ile babası Mevlüt Hoşafçı da çocuklarını sağlığına kavuşturmasından dolayı ERÜ Çocuk Kardiyoloji ekibine teşekkür etti.