Acıbadem Adana Hastanesi İç Hastalıklar ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Abalı, dikkat edildiğinde meme kanserine yakalanma riskinin yüzde 50 oranında düşürülebileceğini söyledi.

Prof. Dr.Hüseyin Abalı, 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı nedeniyle kadınlara uyarılarda bulundu. Kadınların kendi kendilerini elle muayene etmesi ve belli bir yaştan sonra da aralıklarda doktora giderek kontrolden geçmesi gerektiğini belirten, Prof. Dr. Abalı, hastalıkta erken teşhisin önemine dikkat çekti. Abalı, meme kanserinin erten teşhiste kolaylıkla halledilebilen bir kanser türü olduğunun altını çizerek, “Meme kanserinde yaklaşık 80 yaşına kadar kadınlar için 8’de bir risk var. 8 kadındın birinin meme kanserine yakalandığı düşünülebilir. Meme kanseri en çok akrabalarında meme kanseri olanlarda, meme biyopsisi yaptıranlarda, erken adet görmeye başlayanlarda, geç menopoza girenlerde, 5 yıldan daha uzun süre doğum kontrol hapı kullananlarda, şişmanlarda, sigara ve alkol tüketenlerde meme kanseri riski artmaktadır” dedi.

Meme kanserinden korunmak için bir şeyler yapılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Hüseyin Abalı, dikkat edildiğinde kansere yakalanma riskinin yarısının engellenebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Abalı, meme kanserinden korunmak için şunların yapılmasını önerdi:

“Maalesef endüstrileşme ile birlikte yaşam şeklimiz çok değişti. İhtiyacımız olmayan yiyecekler yiyoruz ve kilo alıyoruz. Obez olmak meme kanseri riskini arttırmaktadır. Bu nedenle ölçütü bir diyet, bol yeşil sebze ve meyve zengin bir diyet meme kanseri açısından koruyucu. Yine spor her gün yarım saatlik bir yürüyüş koruyucu olacaktır. Sigaradan ve alkol kaçınmak meme kanserinden koruyucu olacaktır. Doğum kontrol haplarını çok uzunca bir süre kullanmamakta yarar vardır. Bunlar meme kanseri riskini arttırmaktadır.”

“Bütün bu önlemleri alsak bile meme kanseri olma riskiniz var” diyen Abalı, “Çünkü bu genlerden gelen bir hastalık olabilir. Her şeyi doğru yapsak ta yine meme kanseri riskine yakalanma riski var. O nedenle her kadın kendi kendine elle meme muayenesi yapmalı. 40 yaştan sonra da yılda bir kez de olsa kontrolden geçmeli” ifadelerini kullandı.