FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, psikolojik tedavi görenlerin altında yatan nedenin estetik kusurlar olduğunu söyledi.

Günümüzde bir takım psikolojik rahatsızlıkların, psikiyatrik problemlerin önceki yıllara oranla çok daha yaygın bir şekilde görünmeye başlandığını belirten Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, “Psikiyatrik veya psikolojik tedavi gören birçok kadın ya da erkeğin alta yatan nedenin bedenlerindeki fiziksel ve estetik kusurlar olduğu unutulmamalıdır. Örneğin bazı kadınların vücutlarında göğüs büyüklüğü, küçüklüğü, vücutlarında yara izi, kiloları olabilir. O kadında bir ümitsizlik, güvensizlik, mutsuzluk kaynağı ortaya çıkartır. Bu da bir psikiyatrik sorun olarak kadının hayatında yerini alır. Çoğunlukla kadınlar bu psikiyatrik rahatsızlığından dolayı doktorlara müracaat ederler. Eğer bu alta yatan neden iyi araştırılmazsa gereksiz yere birçok psikiyatri ve depresyon ilaçları kullanılabilir. Unutulmamalı ki, mutsuz olduğunu ifade eden kadınların bir kısmında altta yatan neden vücutlarında var olan bir estetik kusurdur” dedi.

Estetik kusurların çok önemli psikoloji sorunları oluşturabileceğinin altını çizen Akbaş, “Benim önerim, bir takım psikolojik rahatsızlık yaşadığı düşünülen insanların önce kendilerine ve bedenlerine bakmalarıdır. Eğer bir kusur varsa bunun üzerine gitmeleridir. Bu da tedavinin ana konusudur. Eğer var olan bir meme kusuru, karın bölgesinde bir kusur, yağ bölgesi birikimi ortadan kaldırılmaz ise, o kişinin kendini başka bir şekilde mutlu etmesi söz konusu değildir. Örneğin meme büyüklüğü bir erkekte ciddi psikolojik rahatsızlık oluşturur. Yüzmeye gitmek istemez, havuza gitmek istemez, sportif faaliyetlere katılmak istemez. Bu problemlerin ilaçlarla, telkinlerle veya ikna yoluyla tedavisi söz konusu değildir. Günümüzde birçok insan psikiyatri ve depresif problemler yaşamaktadır. Fakat altta yatan nedeni bir şekilde paylaşamadığı için başka başka şekillerde izah etmeye çalıştığı için gereksiz yere tedaviler, ilaçlar ve gereksiz yere başarısız olmuş tedavi uygulamaları ortaya çıkmaktadır. Estetik cerrahi tedavileri eğer yerinde ve uygun kişilerce uygulanırsa, tam bir psikoterapi görevi görür. Onun için bunun gibi şikayeti olan insanlarda estetik cerrahinin mutlaka düşünülmesi ve yönlendirilmesi gerekir. Kişinin estetik problemleri ortadan kalktıktan sonra hiçbir ilaca, psiko-terapiye ihtiyacı kalmayacak ve özgüvenini kazanacaktır” diye konuştu.