Türkiye’de günde 2 kadının rahim ağzı kanseri yüzünden öldüğü ve 4 kadına da bu hastalığın teşhisinin konulduğu bildirildi.

Özel Adana Avrupa Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Berrin Kavuz Ercan, rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri), rahim kanserinden sonra en sık karşılaşılan genital kanser olduğunu belirterek, hastalığın dünya ölçeğinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu ve her iki dakikada, bir kadının rahim ağzı kanserinden öldüğünü kaydetti.

Meme ve akciğer kanserinden sonra kanser ölümlerinin üçüncü nedeni olarak gösterilen rahim ağzı kanserinin Türkiye’de görülme sıklığının yüz binde dört buçuk olarak saptandığını belirten Op. Dr. Berrin Kavuz Ercan, “Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Smear testiyle tarama sayesinde erken tanı ve etkin bir tedavi mümkündür” dedi.

ÇARPICI ERKEN BELİRTİSİ YOK

Rahim ağzı kanserine, yüzde 95 oranında insan papilloma virüsünün (HPV) neden olduğunu vurgulayan Ercan, virüsün normal bir rahim ağzı hücresinin içine girip, genetik yapısını değiştirerek, kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu hastalığın ortaya çıktığını söyledi. Ercan, hastalığın çarpıcı hiçbir erken belirtisi olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bazen adetler arası veya cinsel ilişkinin ardından kanama, ilişki süresince rahatsızlık ve vajinadan pis kokulu akıntı olur. İlerlemiş hastalıklarda kasıklarda ağrı, bacakta şişme, idrarda ve rektumda kanama görülebilir. Klasik olarak ağrısız kanama ve et suyu kıvamında akıntı rahim ağzı kanserini düşündürmelidir. Hastalığa bağlı gelişen böbrek yetmezliği de en sık rastlanılan ölüm nedenlerindendir.”

SİGARA İÇMEK RİSKİ ARTTIRIYOR

Erken evlenme, eşin çok eşli olması, gebelik sayısının fazla olması, sık partner değiştirme ve sigara kullanımı gibi durumların rahim ağzı kanser riskini arttırdığını belirten Ercan, ailede rahim ağzı kanser öyküsünün ve uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımının da hastalık riskini arttıran önemli faktörler arasında olduğunu söyledi.

PAP-SMEAR TESTİ YAPTIRILMALI

Rahim ağzı kanser riskini azaltmak için mutlaka pap-smear testi yaptırılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Berrin Kavuz Ercan, bu testin, rahim ağzı kanserine dönüşebilecek hücresel değişiklikleri saptamaya yarayan en pratik ve en iyi yöntem olduğunu vurguladı. Ercan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Erken tanıyla kanserden korunmak mümkün. Her kadın yılda bir kez jinekolojik muayene için doktora görünüp, pap-smear testi yaptırmalı. Bu yöntem sayesinde son kırk yılda rahim ağzı kanserleri azalırken, genç kadınlarda anormal hücre saptanma oranı artmıştır. Bu da gösteriyor ki rahim ağzı kanserini önlemede pap-smear testi çok önemlidir. Bu testi yaptırmak sağlık kontrolünüzün temel bir anahtarıdır. İlk pap-smear testi 18 yaş veya seksüel aktivite başladığında yaptırılmalıdır.”