Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Meryem Güç, Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarına dikkat çekerek, Ramazanda kilo alımının önüne geçebilmek için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söyledi.

Denizli’de özel bir hastanede Beslenme ve Diyet Uzmanlığını yapan Diyetisyen Meryem Güç, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte beslenme alışkanlıkları hakkında açıklamalarda bulundu. Ramazanda beslenme düzeninin bir aylığına değişeceğine dikkat çeken Güç, bu düzen değişikliğinin bilinçsizce uygulanması halinde kilo alımına neden olabileceğini söyledi.

Uzun süren açlığın ardından iftar sofralarında abartılan menülerin fazlaca tüketilmesinin kilo alımına yol açtığını kaydeden Güç, “Oruç boyunca vücudunuz yaklaşık 17 saatlik bir açlıkta iki öğün ile idare etmeye çabalayacak bu yüzden de metabolizma hızı yavaşlayacaktır. Vücut açlıkta önce kandaki glikozu sonrasında ise karaciğerde depo ettiği glikoz deposunu kullanır. Vücuttaki fonksiyonlar yaklaşık 8 saat glikozla idare ettikten sonra kan şekeri hızla düşer ve bu durum dalgınlık, dikkatsizlik, halsizlik, baş dönmesi, iş veriminde düşüş, gerginlik gibi sorunlara yol açar. Besin alımının iki öğüne düşmesi ile beraber iftarda yüklü miktarda tüketimle beraber besinler ayrıştıktan sonra vücutta hızla depolanır, kilo alımı kaçınılmaz olur” şeklinde konuştu.

“Su tüketimine dikkat”

Oruç tutacakların su tüketimini iftar ile sahur arasında ihmal etmemesi gerektiğini belirten Güç, “Gün içerisinde vücuttaki sıvı oranı özellikle havaların sıcaklığından kaynaklı olarak düşecektir. Bu durumu en hafif şekilde atlatmak için sahura mutlaka kalkılmalı ve 1,5 litre su içilmelidir. İftarda da ek olarak tüketilecek 1,5 litre su günlük ihtiyacı karşılayacaktır” diye konuştu.

“Şeker hastaları doktorlarına danışmalı”

Hamile, emzikli, gelişme çağındaki çocukların yanında kronik rahatsızlığı olan ve ilaç kullanan bireylerin mutlaka doktor kontrolünde oruç tutması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Güç, “Özellikle diyabet yani şeker hastalığı olanlarla beraber Hipoglisemi yani şeker düşüklüğü problemi olan bireyler mutlaka doktoruna danışmalıdır. Ani kan düşüşleri komaya kadar gidebilir bu yüzden dikkatli olunmalıdır” dedi.