Dünyada kullanılan ilk ve tek robotik cerrahi sistem olan ‘Da Vinci’, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de hastaların hizmetine girmeye hazırlanıyor.

Toplam 53 ülkede 3 bine yakın hastanenin tıbbi cihaz parkurunda yer alan uzay teknolojisinin ameliyathanelere girmiş hali olarak tanımlanan ‘Da Vinci’ Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve milletvekillerinin yoğun destekleri sayesinde Antalya’da da hizmet verecek.

Türkiye’de ilk defa 2004 yılında kullanılan robotla yılda 2 binin üzerinde ameliyat yapılabildiği, Da Vinci’nin hareket kabiliyeti sayesinde cerraha 7 eksende hareket özgürlüğü sağladığı belirtildi. İnsan bileğinin yapamayacağı hareketleri, kendi çevresinde 540 derece dönüş yaparak gerçekleştiren sistemde üç boyutlu ve yüksek görüntüleme sistemi bulunduğu ifade edildi. Da Vinci ile kardiyovasküler, üroloji, genel cerrahi, kulak burun boğaz, kadın hastalıkları ve doğum ile göğüs cerrahisi yapıldığı belirtildi.

SİSTEMİN AVANTAJLARI

Da Vinci Robotik Sistemin, cerrah tarafından yönetilen ancak cerrahın ameliyatı en derin noktalarda bile net, 3 boyutlu (3D), yüksek çözünürlüklü büyütülmüş görüntü altında çok açılı hareket kabiliyeti olan robotik kollarla en ufak titreme olmaksızın gerçekleştirmesini sağlayan ileri cerrahi teknoloji olduğu kaydedildi.

Da Vinci Robotik Sistem’in ameliyat maliyetlerini düşürmesi, ameliyattan sonra yoğun bakım süresini kısaltması, serviste daha az kalınması, kan ürünlerinin daha az kullanılması, daha kozmetik olması ve sağlık turizminde avantaj sağlaması gibi birçok avantaj sağladığına dikkat çekildi.