KONYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, kanser tedavi cihazı Lineer Akseleratör Radyografi Sistemi ve Ek Donanımları alanında dünyanın bu yılki en büyük ihalesinin 7 Eylül'de gerçekleştirildiğini ve 14 cihaz alımının yapılacağını bildirdi.   

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kontrolsüz hücre çoğalması sonucu bulunduğu organın fonksiyonlarının bozulmasıyla seyreden bir hastalık olan kanserin, son 30 yılda iki kat arttığını söyledi.

Her yıl dünyada 14 milyon kişinin kansere yakalandığını belirten Hatipoğlu, bu hastalıktan 8 milyon civarında ölüm görüldüğünü ifade etti.

Türkiye'de yılda 150-200 bin kişiye kanser tanısı konulduğuna işaret eden Hatipoğlu, erkeklerde en sık prostat ve akciğer, kadınlarda ise meme ile rahim kanserine yakalanıldığını anlattı. Kalın bağırsak kanserlerinin her iki cinste de üçüncü sırada yer aldığını söyleyen Hatipoğlu, kanser hastalarının birçok uzmanlık dalı tarafından ortaklaşa tedavi edildiğini aktardı. Hatipoğlu, şunları söyledi:   

"Son yıllarda Sağlık Bakanlığınca yapılan kanser taramalarıyla erken tanı konma imkanı sağlandı. Sağlık Bakanlığımız, kanser tedavi cihazı olan Lineer Akseleratör Radyografi Sistemi ve Ek Donanımları alanında dünyanın bu yılki en büyük ihalesini 7 Eylül'de gerçekleştirmiştir. Görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi ve bu cihazların ülkemiz hastanelerinde çoğalması erken tanı konulmasına yardımcı olmaktadır. Bu hastaların, uygun cerrahi tedavi sonrası tıbbi onkoloji ve radyasyon onkoloji protokolleriyle tedavileri gerçekleştirilmektedir. Bu gelişmeler kanser tedavisindeki başarı oranını arttırmıştır."

-  "Amacımız kanser riskini en aza indirmektir"

Hatipoğlu, alımı yapılacak 14 Lineer Akseleratör Radyografi Sistemi cihazının, alanında son teknolojiye sahip ürün olan radyoterapi cihazları olduğunu vurguladı.

Lineer Akseleratör Radyografi'nin, elektrikten x- ışınları elde ederek çalışan bir sistem olduğunu söyleyen Hatipoğlu,  hemen tüm kanserlerin tedavisinde çok etkili bir şekilde kullanıldığını kaydetti. Hatipoğlu, cihazla tümörlü dokuya maksimum ve etkili doz verilirken, kanser hücreleri etrafındaki normal dokuların zarar görmemesinin amaçlandığını dile getirdi. 

Bakanlık olarak koruyucu sağlığa büyük önem verdiklerinin altını çizen Hatipoğlu, gayelerinin kanser riskini en aza indirmek olduğunu belirterek, "Alınan bu cihazlarla hastalarımıza daha iyi hizmet verebilmek ve onların modern radyoterapi cihazlarına ulaşılabilirliğini artırmak amaçlandı. Bu tıbbi cihazlarla ülkemiz, bölgenin en önemli kanser tedavi üssü haline geldi" dedi. 

Hatipoğlu, İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine ikişer, Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, Sivas Numune Hastanesi, Malatya Devlet Hastanesi, Çanakkale Devlet Hastanesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesine birer olmak üzere toplam 14 cihazın dağıtımının planlandığını da sözlerine ekledi.