Sağlık Bakanlığı, 28 bin 188 kişinin organ beklediğini açıkladı.

Bakanlıktan “Organ Bağışı Haftası” nedeniyle yapılan açıklamada, organ nakil işlemlerinin Türkiye’de başarılı bir şekilde uygulandığı belirtilerek, ”Ülkemiz organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekipleri ve nakil merkezlerine sahiptir. Organ nakil sürecinin aşamalarında organizasyonu sağlayan Ulusal Koordinasyon Sistemimiz, dünyada başarı ile uygulanan sistemler arasında yer almaktadır. Organların transportunda da Bakanlığımız tarafından gereken olanaklar sağlanmaktadır. 2 bin 832 kara ambulansı, 3 uçak ve 17 helikopterle faaliyet gösteren hava ambulans sistemi aynı zamanda organların ve nakil ekiplerinin transportunun sağlanmasına destek vermektedir. Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılan 63 böbrek, 38 karaciğer, 12 kalp, 6 akciğer nakil merkezi hizmet vermektedir. Ülkemizde organlar, canlı ve beyin ölümü gerçekleşmiş (kadavra) vericilerden sağlanmaktadır. ABD ve AB Ülkelerinde nakillerin yüzde 60-70’i kadavra vericiden yapılmaktadır. Oysa Ülkemizde kadavradan bağış yeterli olmadığı için maalesef nakillerin yüzde 70-75’ini canlı vericiden yapılan nakiller oluşturmaktadır. Organ nakli konusunda İspanya’da tespit edilen beyin ölümlerinin yüzde 85’i kadavradan bağışçı olmaktadır. Bu oran ABD ve AB Ülkelerinde yüzde 60-85 arasında değişmektedir. Ülkemizde ise halkımızın sosyo-kültürel yapısı ve olumsuz haberlerin etkisi ile bu oran, 2011 yılı sonu itibari ile yüzde 26 olarak kayıtlara geçmiştir. Yine ülkemizde milyon nüfus başına kadavra organ bağışı 5 iken bu oran, Avrupa Birliği Ülkeleri ve ABD’de 20-25 seviyelerindedir” denildi.

Bütün bu gelişmelere rağmen listemizde halen kornea dahil olmak üzere 28 bin 188 kişi organ beklediği vurgulanarak şöyle denildi:

"Bunlardan 39‘u akciğer, 2 bin 124’ü karaciğer, 21 bin 767’si böbrek, 532’si kalp, 4’ü kalp kapağı, 1’i ince bağırsak ve 249’u pankreas ve 3 bin 472’si korneadır. Kadavradan organ bağışı oldukça yetersiz olduğundan hastalar ve nakil merkezleri diğer tedavi biçimi olan canlıdan nakle yönelmektedir. “Organ Bağışı Haftası” dolayısıyla Bakanlığımız ve ilgili birimler tarafından bir dizi etkinlik düzenlenecektir. Bu kapsamda; Kamu hastaneleri ile diğer resmi ve özel hastaneler, semt poliklinikleri, halk sağlığı laboratuvarları, dispanserler, sağlık merkezleri, aile sağlığı merkezi ve toplu yaşanılan mekanlarda halkın görebileceği uygun yerlere ve caddelere afişler asılacak, kitapçıklar dağıtılacak. Bilgilendirme standartlarında isteyen vatandaşlarımız organ bağışı kartları doldurabilecektir. Milli Eğitim İl Müdürlükleri ile işbirliği çerçevesinde ilköğretim ve lise öğrencilerine eğitimler verilecek. Aile hekimleri tarafından kalabalık işyerlerine, sanayi iş kollarına ve fabrika işçilerine yönelik organ bağışının önemine dikkat çeken konferanslar düzenlenecek. Hastanelerde sağlık personeli başta olmak üzere halka yönelik panel, konferans ve toplantılar düzenlenecek.”