Pirinç söz konusu olduğunda, akla garnitürler geliyor; “Nutrition Today” de yayınlanan bulgular bir porsiyon pirincin genel beslenme düzeni kalitesini arttırdığını ve birçok kronik hastalık riskini azalttığını ileri sürüyor. Araştırmaya göre, pirinç yüksek tansiyon ve metabolik sendrom riskini de azaltıyor.

Araştırmacılar; “Ulusal Sağlık ve Beslenme İncelemesi Araştırması”nın (NHANES) veri kümelerinden bilgileri analiz etti. “USA Rice Federation” tarafından desteklenen araştırma 25 bini aşkın çocuk ve erişkinin beslenme düzenine dair mevcut verileri de içeriyor. NHANES araştırmaları Amerikalıların yeme alışkanlıklarının en doğru temsili olarak kabul ediliyor. İncelenen dört yaş grubunda, yaklaşık 3 bin katılımcı pirinç tükettiğini belirtti. Araştırma pirinç yiyen çocuklar ve yetişkinlerin folat ve diğer B vitaminleri, potasyum, lif ve A vitamini gibi çeşitli önemli besin maddelerini daha yüksek miktarda içeren bir beslenme düzeni olduğunu gösteriyor. Ayrıca beslenme düzenine pirinci dahil edenler daha az toplam yağ, doymuş yağ ve ilave şeker alırken, daha fazla başta fasulye olmak üzere bakliyat ürünleri ve meyve yiyor. Araştırma, pirinç yiyen kişilerin beslenme düzenlerindeki ilave şeker miktarını dört çay kaşığı (16 gram) kadar azalttığını ve doymuş katı yağ oranını yedi gram düşürdüğünü de gösteriyor.

Bu bulgular, pirinç yiyenler konusunda NHANES’e dayalı olarak önceden yürütülmüş ve yayınlanmış araştırmaları ve pirinç yediğini belirten kişilerin beslenme düzeninin önerilere daha uygun olduğunu gösteren beslenme konusundaki devlet araştırmalarını da pekiştiriyor. Pirinç yiyenler daha çok sebze ve hububat, daha az toplam yağ ve doymuş yağ yiyor ve beslenme düzenlerinde daha fazla lif ve demir bulunuyor. Bu araştırmalar, yemeklerle birlikte pirinç yiyenlerin daha sağlıklı bir beslenme düzeni olduğunu ve kronik hastalık riskiyle daha az karşılaştığını da onaylıyor.

Lisanslı diyetisyen Julie Upton da; “Amerikalılar sağlıklarını iyileştirmek üzere, doymuş yağ, şeker ve sodyum alımını kesmeye teşvik edilirken, genel sağlıklarında olumlu bir etki yaratması olası bazı basit geçişler kendilerini iyi hissetmelerini sağlıyor,” diye belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Bir porsiyon beyaz ya da kahverengi pirinç, daha iyi bir beslenme düzeni oluşturmanın ve hastalık riskini düşürmenin basit ve keyifli bir yoludur. Pirincin kalorisi düşük, besin değeri yüksektir ve tadı harikuladedir. Bakliyat, sebze ve et gibi sağlıklı yemeklerle iyi bir çift olur ve beslenme önerilerine uymayı kolaylaştırır.” dedi.