Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, son zamanlarda insanların daha fazla yemek yiyip daha az hareket ettiğini belirterek insanları dengeli beslenme konusunda uyardı.

Merkezefendi Toplum Sağlığı Merkezi tarafından organize edilen etkinlikte yoldan geçen vatandaşlara yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili önerilerin bulunduğu broşür dağıtıldı. Merkezefendi Kaymakamlığı önünde gerçekleşen etkinliğe Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, Merkezefendi İlçe Sağlık Müdürü Dr. İzlem Kabalı ve diğer protokol üyeleri katıldı. Etkinlikte vatandaşlara dengeli ve yeterli beslenme ile ilgili bilgi verilirken, özellikle tuz oranı konusunda uyarılarda bulunuldu.

Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın temeli olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, "Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması gerekir. Örneğin yetişkinlerin günde iki su bardağı, çocukların ve menopoz sonrası kadınların 4 su bardağı süt grubu besinleri tüketmesi gerekir. Günde en az 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Normal vücut ağırlığında olanlar her öğünde 1-3 orta dilim tam tahıllı ekmek veya tahıllardan da 3 porsiyon yemelidir" dedi.

Yeterli ve dengeli beslenme ilgili önerilerde de bulunan Tekin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kahvaltı yapmadan güne başlamamalı. Her gün 3 ana 2-3 ara öğün tüketmeye özen gösterilmeli. Ayaküstü atıştırmalık ve fast food yemek tercihlerinizden kaçınılmalı. Mutlaka şeker tüketimi azaltılmalı. Tuz tüketimi azaltılmalı. Sofradan tuzluk kaldırılmalı. Biz bu konuda normalden 3 kat fazla tuz tüketiyoruz. Günde en az 10 bardak su içilmeli. Doymuş yağlar içeren hayvansal kaynaklı yağlar yerine doymamış yağ asitlerini içeren bitkisel sıvı yağları tercih edilmeli. Gazlı içecekler tüketilmemeli. Bu süreçte vücut ağırlığı dengede tutulmaya özen gösterilmeli. Her gün mutlaka 6-8 saat uyumalı."