İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Nuriye ULU Başkışla Köyü'nde..
İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Nuriye Ulu 29.12.2011 Perşembe günü Başkışla Köyünü ziyaret etti.
 Öncelikle sağlık evini gezen Uzm. Dr. Nuriye Ulu ve Sağlık Müdür Yardımcısı Dr.Hİkmet Yılmaz, sağlık evinde görevli hemşire hanımla, binanın fiziki şartları, bakım, onarım ve tadilat gerekip gerekmediği konularında görüştü. İhtiyaçlarının Müdürlük tarafından her zaman karşılandığını belirten hemşire hanıma ‘’daha nezih bir ortamda çalışmanız için ne gerekiyorsa Müdürlük olarak her zaman yanınızdayız’’ diyen İl Sağlık Müdürümüz bu samimi sohbetin ardından sağlık evinden ayrıldı.

Daha sonra muhtar ve köy halkıyla görüşerek onların da sağlık hizmetleriyle ilgili memnuniyetlerini ve taleplerini dinleyen İl Sağlık Müdürümüz ikram edilen çay eşliğinde  yapılan sohbetin sonrasında köyden ayrıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü CepTelefonu Kullanımı Konusunda Halka Yönelik Öneriler Sundu

Yapılan önerileri şöyle sıraladılar;''
1-    Cep telefonundan yayılan dalgadan etkilenim uzaklıkla azalmaktadır. Bu nedenle kablolu kulaklık kullanılması telefonun baş bölgesinden uzak tutulmasını sağladığından cep telefonlarının zararlı etkilerini azaltabilmektedir. Kulaklığın olmadığı durumda "hoparlör" modu tuşlanarak sesli görüşme yapılarak telefondan uzak konuşulması tercih edilebilir.
2-    Özellikle büyümesi ve gelişmesi süren çocuklarda cep telefonu kullanım yaşının geciktirilmesi ve çocukların cep telefonu kullanmaması önerilmektedir. Çocuklar cep telefonu kullanıyorsa cep telefonu faturaları kontrol edilmeli, gereğinde uyarılmalıdır. 
3-    Hamilelerin cep telefonu kullanması önerilmemektedir.
4-    Acil durumlar dışında cep telefonlar kullanılmamalı ve mümkün olan her durumda cep telefonu yerine kablolu sabit telefonlar kullanılmalıdır. 
5-    Cep telefonu ile konuşmalar mümkün olduğu kadar kısa tutulmalı ve daha çok kısa mesajlardan yararlanılmalıdır. Numara çevrildikten sonra hat bağlanıncaya kadar telefon vücuttan uzakta tutulmalıdır.  
6-    Cep telefonunuza gelen arama olduğunda ya da sizin bir arama yapmanız durumunda bağlantı kurulduktan sonra kulağınıza cep telefonunuzu tutmanız elektromanyetik radyasyona maruz kalma önemli ölçüde azaltacaktır.
7-    Cep telefonu alırken SAR değeri düşük olan telefonlar tercih edilmelidir. 
8-    Cep telefonları olabildiğince vücuttan uzakta kullanılmalı ve bulundurulmalıdır. Özellikle kalp, beyin, böbrek gibi organlardan uzakta olması önerilmektedir. 
9-    Bebek odaları, yatak odaları ve çocukların yakınında cep telefonu bulundurulmamalıdır.
10-     Uyurken cep telefonları kapatılmalı, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 m uzağa konulması önerilmektedir. 
11-     Cep telefonlarının hareketli araçlar içinde kullanılması ve taşınması önerilmemektedir. Araç içinde metal çeperlerden içeri yansıyan elektromanyetik alan şiddeti yolculara açık havadakinden daha fazla elektromanyetik dalga maruziyeti verebilmektedir. Ayrıca, sürekli değişen baz istasyonları ile iletişime geçmeye çalışan cep telefonu normalden çok daha fazla elektromanyetik dalga yayabilmektedir. 
12-     Araç kullanırken cep telefonu veya araç telefonu kullanmak dikkati azaltmaktadır ve kazalara neden olabilmektedir. Bu nedenle araç güvenli bir yere çekildikten sonra telefonla konuşulmalıdır. 
13- Özellikle yol koşullarının riskli olduğu yağışlı ve sisli havalarda cep telefonu kullanılmamalıdır. 
14- Petrol istasyonlarında cep telefonu kullanılmamalıdır.''denildi

İl Sağlık Müdürlüğü'nde Uçucu Maddelerin Zararlarından Korunma İle İlgili İş Yeri Hekimleriyle Toplantı Yapıldı
çucu Madde; Kırtasiye malzemesi, boya incelticisi gibi maddelerle, yapıştırıcı olarak kullanılan maddelerin bileşiminde bulunan ve buharlaşabilen, toluen, xylol, aseton, halojenli hidrokarbonlar vb. bileşikler ve bunların türevlerini ifade eder. Bu ürünler bağımlılık yapabilen ve sağlık için risk oluşturabilecek ürünlerdir. 5898 sayılı kanun ve ilgili yönetmelik uyarınca; bu maddeleri içeren ürünlere, çocukların erişimini ve kullanımını önlemek ve toplumu bu maddelerin zararlı etkilerinden korumak amaçlanmaktadır.
Uçucu madde içeren ürünlerin ucuz ve kolay temin edilebilir olması, günlük hayatın her alanında kullanılıyor olması bu bağımlılığın gelişmesinde önemli bir etkendir. Uçucu maddelerin günlük yaşamın birçok alanında kullanılıyor olması bu maddelerin kötüye kullanılmasına sebep olmaktadır.
Bu maddelerin içerisinde ise solventler öne çıkmaktadır. Solventler endüstride çok daha geniş bir kullanım alanına sahiptir; metal eşya üretiminde boyama öncesi, kaynak işlemi öncesi yağ gidermede, makine bakımında parça yıkamada, plastik eşya üretiminde hemen her aşamada, yapıştırıcı kullanılan hemen tüm işlerde, böcek öldürücü imalatında, boya ve kimyasal madde imalatında hatta kozmetik üretiminde solventler kullanılır.
Endüstriyel alanlarda daha çok kullanım alanı bulan uçucu madde içeren ürünlerin zararları hakkında bilgi vermek, neler yapılabileceği hakkında konuşmak ve görüşülen bu konular hakkında çalışanların nasıl bilgilendirileceği ile ilgili karar vermek amacıyla 30.12.2011 tarihinde saat 15.30’da çeşitli sektörlerde görev yapan İşyeri Hekimleri’ne müdürlüğümüz Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi tarafından Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda toplantı düzenlenmiştir.   
Toplantının başlangıcında İl Sağlık Müdür Yardımcımız Dr. Ali Rıza ALTUNSOY açılış konuşmasını yaparak, uçucu maddelere maruz kalmanın insan sağlığı açısından büyük risk oluşturduğu ve özellikle genç yaşlarda kullanmanın sağlıklı nesillerin devamı için tehlike arz ettiği, bu konu hakkında hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ifade etmiştir.
Toplantının devamında Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü İdris GÜNEŞ tarafından 5898 sayılı kanun ve ilgili mevzuat hakkında bilgi verilmiş, işyerlerinde ne gibi önlemler alınması gerektiği, uçucu madde içeren ürünleri kullanan işyerlerinde insan sağlığının nasıl korunacağı ve neler yapılması gerektiği hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir.
Gerçekleştirilen toplantı neticesinde, işyeri hekimleri konu hakkında bilgilendirilmiştir. İşyeri hekimlerinin işyerlerinde alınacak önlemler hakkında www.madde.gov.tr adresinden eğitim dokümanı linkini tıklayarak ayrıntılı bilgi sahibi olabilirler.
Toplantıya katılan hekimlerimize ilgilerinden ve katkılarından dolayı teşekkür ederiz.