Samsun Aile Hekimleri Derneği (SAHED) Başkanı Dr. Şevki Gülay, Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliği üzerinde geliştirdiği uygulamaların aile hekimliğine darbe vurduğunu söyledi.

225 üyesi olan SAHED, Atakum Aile Sağlığı Merkezi’nde aile hekimlerinin de katıldığı bir basın toplantısı düzenleyerek, Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliği ile ilgili uygulamaları konusunda açıklamalarda bulundu. SAHED Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan SAHED Başkanı Dr. Şevki Gülay, “Aile hekimliği çalışanları üzerindeki baskılar artık dayanılmaz hale gelmiştir. ‘Aile hekimlerinin eğitimi için nöbet düzenlemesi yapıyoruz’ diye başlayan süreç, ‘aile hekimlerine acilde ihtiyacımız var’ şeklinde devam etmiş, nöbetsiz sağlık sistemi şekline dönüşerek son olarak aile hekimlerini ailelerle bir araya getireceğiz uygulamasına dönüşmüştür” dedi.

“AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI BİTİRİLMEK İSTENİYOR”

Sağlık Bakanlığı’nın gerçekleri gizlemeye çalıştığını savunan Gülay, “Sorunun adı teşvik edilmiş acile başvuru sorunudur. Bu sorunun çözümü aile hekiminde değildir. Bu sorun bahane edilerek aile hekimliği bitirilmek istenmektedir. Hastane acillerine başvuruyu bizzat teşvik eden Sağlık Bakanımızdır. Sorunu gerçekten çözmek için hiçbir proje üretmeyen bakanlık, en kolay yol olarak aile sağlığı merkezlerini acil gibi göstermeye çalışarak halkımızı yanıltmaktadır. Halk bundan hoşlanır mantığıyla sağlık sistemi kurulamaz. Bilimsel verilerle ve toplum gerçeğimize dayalı yöntemlerle halkımızın şu andaki muhtemel sağlık sorunları dikkate alınarak bir sistem kurulmalıdır” diye konuştu.

Aile sağlığı merkezlerinin koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik vererek halkın geleceği için çalışan merkezler olduğunu ifade eden Gülay, “Herkesin kendi aile hekiminden hizmet alması yerine nöbetçi hekimden hizmet alınmasının getirilmesi, aile sağlığı merkezi olma özelliğinin yitirilmesine yol açacaktır. Bu şekilde eski sağlık ocağı sistemi tekrar getirilmek istenmektedir. Bakanlığın uygulamaları sayıları 20 bini bulan aile hekimlerinin ve 20 bin aile hekimliği çalışanlarının sistemden kaçış için yollar aramasına yol açmaktadır. Haftada 6 gün, günde 12, ayda 300 saat çalışma insan haklarına aykırıdır. Aile hekimliği uygulamasını bitirenler ileride sağlık sistemine ihanet edenler olarak anılacaklardır” şeklinde konuştu.

12 ARALIK’TA BİR GÜNLÜK İŞ BIRAKMA, 13 ARALIK’TA ANKARA’DA MİTİNG

Halkın sağlığının daha iyi takip edilmesi ve aile hekimliğinin bitirilmemesi için 12 Aralık Cuma günü bir dizi eylem yapacaklarını belirten Gülay, “Bu uygulamalara tepkimizi göstermek için 12 Aralık Cuma günü 1 günlük iş bırakma eylemi yapacağız. 13 Aralık Cumartesi günü de tüm Türkiye’den gelen aile hekimleri ve aile sağlık merkezi çalışanları ile Kolej Kavşağı’nda saat 12.00 ’de miting yapacağız” ifadelerini kullandı.