Ramazan ayını bitirdik ve bayrama gün saymaya başladık bile; ramazanda 17 saatlik açlık, beslenme düzeni ve alışkanlıklarında görülen değişikler sebebiyle, bayramda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girilmektedir. Aman dikkat uzun süre aç kalan midenize biranda yüklenirseniz bayramda tadınız kaçabilir. Her zaman söylediğimiz gibi bayramda da az az,sık sık dengeli beslenmeliyiz. Hazmı kolay yiyecekler tercih etmeliyiz.
   Bayramın ilk günü denilince akla; bütün ailenin bir araya geldiği annelerimizin hamaratlıklarını konuşturduğu bayram kahvaltıları gelir. Börekler, tatlılar bayramda mutlaka karşımıza çıkacaktır. Benim size tavsiyem kahvaltıyı yapmadan önce  1 su bardağı ılık suyun içine 1 çay kaşığı bal ve limon sıkacağınız bir karışımla başlamanız. Böylelikle sindirim sisteminizi rahatlatmış olacaksınız. Gün içerisinde dengeyi korumak için kahvaltınızı çok ağır yapmamalısınız. 1 dilim yağsız peynir, 1 yumurta, 5 zeytin bol yeşillik(nane, maydanoz vb.), 2 kibrit kutusu su böreğiyle yapabilirsiniz . Kızartmalardan uzuk durmalısınız . 2 kibrit kutusu su böreğini gün içerisindeki 1 köfte kadar et ve 2 dilim ekmeğinizi eksilterek çok rahatlıkla tüketebilirsiniz ve dengeyi korumuş olursunuz. Öğle ve akşam yemeklerinde  hafif yemekler tercih edip yanında salata yoğurt tüketebilirsiniz .
  Kabızlık oruç tutarken bir çoğunuzun başına gelmiştir.Bayramda ara öğünlerde meysim meyveleri tüketerek, ana öğünlere salata ile başlayarak, 1 su bardağı kefir ile destekleyerek bu sorunu aşabilirsiniz. Tabi günde 2.5- 3 litre su içmeyi unutmamak şartıyla.
  Bayram da sevdiklerimizi ziyaret ederiz. Misafirlikte ikram edilen şerbetli tatlı, şeker, çikolata, şekerli içecek kilo kontrolü yapan, zayıflamak isteyen, diyabet hastalığı olanlar iöin tam bir tehlike içeriyor. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketmenizi öneririm. çikolatayı 1 madlen bitter  olarak 1 ara öğünde tüketebilirsiniz. Bir diğer noktada misafirlikte bolca çay ve kahve ikram edilmesi;  bayramda kafein bombardımanına tutalabilirsiniz mümkün oldukça günlük limitlerinizi aşmamaya dikkat etmelisiniz. Çarpıntı, baş ağrısı, uykusuzluk yapabilir. Bunlar yerine rezene, biberiye, adaçayı, ıhlamur rahatlamanıza yardımcı olucaktır.
 Bayramda fazla kaçırdığınızı düşünüyorsanız yürüyüş yapabilirsiniz, örneğin ziyaretlerinizi yürüyerek yapmak daha iyi gelecektir.
  DYT.ESRA ARSLAN ÜSTBAŞ