KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan'ın, 77 yaşındaki bir kadın hastanın akciğer ana atardamarlarından "sessiz katil" olarak bilinen pıhtının (Pulmoner emboli) çıkartma görüntüsünün, tıp dergisi The New England Journal of Medicine'da yayımlandığı bildirildi.

ERÜ'den yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Oğuzhan, geçen yıl Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisine göğüs ağrısı, çarpıntı ve nefes darlığı şikayetleriyle başvuran 77 yaşındaki bir kadın hastanın akciğer ana atardamarlarının içerisinde "pulmoner emboli" denilen yoğun pıhtı oluşumu tespit ettiklerini belirtti.

Hastanın akciğerlerinde kan dolaşımının durduğunu gözlemlediklerini aktaran Oğuzhan, şunları kaydetti:

"Sonra mekanik yöntemle 'katater' adını verdiğimiz borucuk vasıtasıyla hastanın akciğer ana atardamarlarına girdik ve akciğer ana atardamarındaki pıhtıyı parçalara ayırıp dışarı aldık. Bu işlem sırasında yine kateter vasıtasıyla hastanın akciğer ana atardamarının içerisine pıhtı eritici ilaç enjekte ettik. Aynı zamanda hastada bu işlemin tamamını görüntüledik. Bu görüntüler daha önce hiçbir hastada bu derece net tespit edilemediğinden orijinaldi. Görüntüleri hastanın öyküsü ile yayınlanması için dünyanın en prestijli tıp dergisi olan The New England Journal of Medicine'a gönderdik. Dergi yaklaşık 1 yıllık incelemenin ardından vakamızı görüntü dalında yayınlamaya uygun görerek, 7 Ocak 2016'da çıkan sayısında yer verdi. Vaka görüntümüzün olgu sunumuyla dünyanın en prestijli tıp dergisinde yayınlanması bizim için büyük gurur oldu."

Derginin dünya genelinde tanınırlığa sahip olduğunu vurgulayan Oğuzhan, "Bu yayınımız görüntü kategorisinde Türkiye'den ilk. Dolayısıyla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kayseri ve Türkiye'nin tanıtımı açısından bu yayın oldukça önemli" ifadelerini kullandı.  

- Sessiz katil 'pulmoner emboli'

Prof. Dr. Oğuzhan, "sessiz katil" olarak bilinen pulmoner embolinin hastanede yatan hastalarda ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer aldığına dikkati çekti.

Rahatsızlığın aniden ortaya çıkabildiğine, akciğerin neresine ulaşacağı ve yapacağı tahribatın belli olmadığına dikkati çeken Oğuzhan, koruyucu önlemler alınmaması, erken tanı ve tedavi uygulanmaması durumunda pulmoner embolinin ölümcül bir hastalık olabileceğini sözlerine ekledi.