Karaman Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzman Doktoru Özge Oral Tapan KOAH hastalığına karşı uyarıda bulundu.
Tapan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ile ilgili yaptığı açıklamada; ''Uzun süreli bronşlarda tıkanmaya neden olan bir hastalıktır. Hastalığın en önemli nedeni SİGARA bağımlılığıdır. Meslek nedeniyle solunan zararlı gazlar, tozlar ile ısınmak ve yemek pişirmek amacıyla odun, çalı, çırpı, tezeğin yakılması sonucu oluşan duman solunması diğer önemli nedenlerdendir.

Sigara dumanı ile nefes borularına ve hava keseciklerine zararlı gazlar ve maddeler dolar. Yıllar ilerledikçe bu zararlı gazlar ve maddeler bronşların ve hava keseciklerinin yapısını bozmaya başlar. Oluşan bu bozuklukların tedavisi ve tamiri mümkün değildir. Akciğerler bu hastalık ile erkenden yaşlanır ve bozulur. Çünkü KOAH ilerleyici bir hastalıktır. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetleri önemsemedikleri için KOAH teşhisi konduğu andan itibaren, akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar.

Sigara içen her beş, altı kişiden birinde KOAH gelişmektedir. Ülkemizde 20 yaş üstündeki kişilerin en az yarısı sigara bağımlısıdır. Dolayısıyla bizim gibi sigara içme alışkanlığının çok yaygın olduğu ülkelerde KOAH önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde en iyimser tahmin ile 5 milyon KOAH’ lı vardır. Teşhisi çok kolay konulan KOAH Hastalığını akla getiren iki önemli özellik ise;

1- Sigara içimi.

2- Kişinin uzun zamandır ÖKSÜRÜK, BALGAM ve NEFES DARLIĞI  şikayetinin olması.

KOAH hastalığının kesin teşhisinde solunum testi yapılır. Bu çok kolay uygulanan bir testtir. Derin bir nefesle alınan hava, solunum test cihazının plastik borusu içine çok hızlı bir şekilde üflenir. KOAH Hastalığında erken tanı için; sigara içen ve 40 yaşını aşmış herkes yılda bir kez solunum testi yaptırmalıdır. Solunum testi ile hem KOAH teşhisi konur hem de hastalığın şiddeti belirlenir. KOAH tedavisi hastalığın şiddetine göre Göğüs Hastalıkları Uzman Hekimleri tarafından planlanır. KOAH tedavisinde başarılı olabilmek için uyulması gereken kurallar;

1- Sigaranın bırakılması

2- Tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmamak, bulunmamak

3- Düzenli ilaç tedavisidir.

KOAH tedavisinin temelini “sigaranın terk edilmesi” oluşturur. Sigarayı bırakamayan bir hastanın ilaçlardan yarar beklememesi gerekir,''dedi.