Halk dilinde kırık, çıkık, burkulma gibi ortopedik problemleri tedavi eden, çoğunlukla ettiği sanılan ama tedavi edemeyen tıp eğitimi almamış kişilere SINIKÇI (çıkıkçı) adı verilir.
Sınıkçılar hafif el-ayak bilek burkulmaları dahil kanser, menisküs yırtığı, bağ yaralanması gibi bütün ortopedik problemlerine çıkık teşhisi koyar; çekme, sıvazlama ve benzeri yöntemlerle çıkığı yerine koyduğunu söyleyerek; yumurta, bal, katran gibi maddeler emdirilmiş bezlerle hastanın uzvunu tespit eder. Bu sarma sırasında çok ciddi dolaşım bozuklukları, damar yaralanmaları, oluşabilmektedir.
 
Düşünün ki siz hafif bir el bileği burkulması için sınıkçıya gidiyorsunuz, çok ciddi bir dolaşım bozukluğu ile parmaklarınızda ileri derecede şişme ve morarma ile karşılaşıp bu sefer dolaşım bozukluğunun tedavisi için hastaneye başvuruyorsunuz.
“Benim kendi seçimim, ben sınıkçıya giderim” diyebilirsiniz. Ancak özellikle çocuk kırık-çıkıklarına 3-5 günlük bir gecikme sonrası müdahale edildiğinde çocuğunuzda yaşamı boyunca devam edebilecek kalıcı sakatlıklar oluşabilir. Çocuğunuzu hastane yerine sınıkçıya götürdüğünüzde “birkaç gün bekleyelim bakalım, sınıkçı sardı belki iyileşir” diyerek bu gecikmenin zemini hazırlanmış olur. Bu nedenle çocuklarınızı asla sınıkçı müdahalelerine maruz bırakmayın.
 
Vücudumuzun hareket sistemi sadece kemik ve eklemlerden oluşmaz. Kemik ve eklemlerle birlikte kas, tendon, sinir, damar ve benzeri birçok yapı birlikte hareket sistemini oluşturur. Yani oluşan bir kırık veya çıkık ile birlikte bu yukarıda sayılan dokular da yaralanabilir. Bunların hangisinde hasar olup olmadığının sadece muayene ile ayrımının yapılması bu konuda uzman hekimler için bile çoğu zaman güçlük yaratır.
 
Ne mutlu ki ortopedi alanında tıp çok gelişmiş. Günümüzde ortopedi MR, Tomografi, Doppler, USG, EMG gibi modern teknolojilerle ortopedik bütün hastalıklar, damar, sinir ve tendon yaralanmaları gibi dokularda meydana gelen rahatsızlıklar teşhis edilebilmektedir.
 
Tüm bu gelişmelere rağmen sınıkçı ve çıkıkçılara başvurmak tedavinizin yanlış, eksik ve yarım kalmasına neden olacaktır. Bu nedenle tedavinizin aksamaması için doktorunuza başvurunuz. Sağlıklı günler dilerim.
 
 
Özel Karaman Selçuklu Hastanesi
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Op.Dr.Murat Tosun
 
Merkez Sakabaşı Mh. 860 Sk. No:4 KARAMAN *
Tel:+90 338 212 93 00-
Fax:+90 338 212 19 09
www.selcuklu.com.tr