Soğan ve sarımsak eski çağlardan beri ilaç ve yemeklere tat vermek için kullanılmıştır. Bugün soğan yemeklerimizde tat verici olarak kullandığımız maddeler başında gelir. Dünya çapında yıllık kişi başına yaklaşık 5,5 kg soğan tüketilmektedir.
Kuru soğanın biçimi büyüklüğü rengi ve tadı mevsimine göre değişir. Yazlık ve kışlık olmak üzere 2 gruba ayrılır. Soğanın özgün yakıcı lezzeti bileşimindeki bol kükürtlü uçucu yağdan ve allin adı verilen maddelerden ileri gelmektedir. 
           Yapısında karbonhidrat, yağ, protein, su, kalsiyum, demir, a vit, c vit, b1,b2 vit, niasin bulunmaktadır. Kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisi yapısındaki antioksidanlardan kaynaklanmaktadır. Flavanoid tüketime bağlı olarak diabet kalp rahatsızlığı kanser riski azalmaktadır.Soğanın içeriğinde bulunan ana maddelerden biride glukokinindir. Glukokinin kanda şeker oranını düşürür. Çok etkin bir antiseptik olan soğan küçük kesiklerde hafif yanıklarda ve iltahaplarda suyunu sıkarak kullanabileceğimiz doğal bir ilaçtır. Vücudumuzda üretilen çok güçlü bir antioksidan olan glutatyonun üretimi için soğanın içinde bulunan sistein maddesinin soğan ve sarımsak yiyerek alınması gerekiyor. Çok kuvvetli antioksidan olan glutatyon birçok hastalığın sebebi sayılan serbest radikalleri hücre içinde yok etmektedir.
         Soğan ve sarımsağın damarlarda kanın akıcılığını artırdığı bazı araştırmalarla belirlenmiştir. Soğan ve sarımasağın damar sertliği önleyici yüksek tansiyonu ve kan kolesterolünü düşürücü etkileri olduğu bildirilmiştir. 
         Bazı araştırmalar yoğurtla birlikte yenilen sarımsağın yüksek tansiyonu düşürdüğünü göstermektedir. Yoğurt en iyi kalsiyum kaynağıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalar tansiyon yükselmesinde kalsiyum yetersizliğinin rolü olabileceğini belirtmektedir. Bu nedenle sarımsaklı yoğurt bir yandan kalsiyum sağlaması bir yandan sarımsağın etkisiyle tansiyonun düzelmesine yardımcı olur.
          Pankreastan insülin salgılanmasını da artırdığı dolayısı ile kan şekerini düzenlenmesinde de yardımcı olduğu ileri sürülmüştür. Bu nedenle yetişkin bireylerde insülin düzenlenmesinde soğan ve sarımsak yardımcı olur.
          Soğan türlerinin bazı kanser türleri ve kalp damar rahatsızlıklarını önlediğini gösteren pek çok çalışma yapılmıştır. Soğanın kalp ve prostat bozukluğu, pankreas tembelliği, sinir hastalıkları, romatizma, cilt hastalıkları, mide zayıflığı gibi hastalıkların tedavisinde etkili olduğu, bol idrar söktürdüğü ve vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı atmada yardımcı olduğu bilinmektedir.
        Tüm bu sebeplerden dolayı sağlıklı bir vücut için soframızda yemeklerin yanında ve içerisinde soğan ve sarımsak tüketmeliyiz. 
DYT. ESRA ÜSTBAŞ