Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Hanımlar Lokali ile Hayat Hastanesi işbirliğiyle düzenlenen seminerde kadınlara ‘osteoporoz ve erken teşhis’ konusunda bilgiler verildi.

Yıldırım’daki Hanımlar Lokali’nde yapılan seminerde Uzman Dr. Hüseyin Çelen, kadınları osteoporozun riskleri ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgilendirildi. Kemiklerin kütle kaybetmesine sebebiyet veren ve en yaygın görülen kemik hastalığı olarak bilinen osteoporoza 50 yaşın üzerinde her 8 kişide rastlandığını, 70 yaşın üzerinde her 3 kadında ve her bir erkekte görüldüğünü belirten Çelen, hastalığın yaklaşık 8 milyon kişiyi etkilediğini anlattı. Osteoporoz hastalığının temelinin çocukluk ve ergenlik dönemine dayandığını hatırlatanÇelen, söz konusu hastalığın süt, düzenli beslenme ve egzersizle önlenebileceğini vurgulayarak, sütün kemik sağlığı için gereken kalsiyumun en önemli kaynağı olduğunu söyledi.

Beslenme alışkanlıklarının hastalığın önlenmesinde en önemli faktör olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Çelen, osteoporozun ilacının kalsiyum olduğuna işaret ederek, “Kalsiyum, sadece kemik sağlığı için değil, diğer vücut fonksiyonları için de gerekli bir mineraldir. Vücudumuz kanda bir miktar kalsiyum bulundurmak zorundadır. Kaslarımızın kasılması, kalp ritmi ve normal kan akışkanlığı için kalsiyuma ihtiyaç vardır. Kalsiyum, yeşil sebzeler, kabuklu deniz ürünleri, sardalye, soya fasulyesi, badem, pekmez, ekmekler ve kalsiyum ile zenginleştirilmiş meyve sularında bol miktarda bulunur” diye konuştu.

Çelen, sigara içenlerde kemik erimesinin daha hızlı seyredeceğini ve yediklerimize içtiklerimize özen gösterdiğimiz kadar zararlı alışkanlıklarımızdan da vazgeçmemiz gerektiğini vurguladı. Seminere katılanlara Hayat Hastanesi iş birliğiyle osteoporoz muayenesi ve testi yapıldı.