KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri, iki hastanın yüzde 100 tıkalı olan kalp damarlarını ameliyatsız anjiyo yöntemiyle açmayı başardı.

ERÜ'den yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Ramazan Topsakal ve ekibi, kalp damarları yüzde 100 tıkalı olan iki hastayı, ameliyatsız anjiyo yöntemiyle sağlıklarına kavuşturdu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Topsakal, "Uzun zamandır tıkalı bir damarım var, damarım açılmıyor, açılma şansı yok diyorlar” diyerek kendilerine başvuran hastalar olduğunu belirtti.

Topsakal, bu hastalara genelde ameliyat olması gerektiğinin söylendiğini vurgulayarak, şunları anlattı:

"Hastalar ise ameliyat olmak istemiyor. ‘Damarım tıkalı, açılma ihtimali yok’ diye sürekli hastanelerde geziyorlar. Biz bu durumda olan 6 hastaya başarılı bir operasyon yaptık. İki hastamızın damarları uzun süre tıkalıydı. Daha önce denenmiş, fakat açılmaz denilerek hastalara kalp ameliyatı teklif edilmiş, hastalar ise ameliyatı reddetmişler. Bizde bunun üzerine yeni gelişen teknolojileri kullanarak hastalar için bir girişim planladık. Girişimden kastımız bu tıkalı damarları özel yöntem ve cihazlar eşliğinde aşmaktı. Her iki hastamıza da başarılı bir şekilde müdahale ettik. Damarlarını açtık. Damarları tamamen açılmış durumda olan bu iki hastamızı sağlıklı bir şekilde taburcu ettik."

Tıkalı kalp damarının açılmaması durumunda hastada kalp yetmezliği meydana geldiğini ifade eden Topsakal, şunları kaydetti:

“Damarların uzun süre kronik tıkalı olması bizim tahmin ettiğimizden daha sık görülen bir durum. Biz bu operasyonları 2-3 yıldan beri yapıyoruz. Ancak bu tür operasyonlardan halkımızın birçoğunun haberi yok. Sadece hastalardan duyarak bize başvuruyorlar. Biz de halkımızı ve toplumumuzu, bu tür damar açma operasyonları hakkında bilgilendirmek istedik. Eğer damarlarda uzun süre tıkanıklık varsa, vatandaşlarımız ‘ameliyattan başka çare yok’ sözünü hep duyarlarsa, çaresiz kalıp ‘yapacak bir şeyimiz yok’ diye düşünmesinler. Yüzde 95 oranında bütün damarların açılma şansı var. Günümüzde yeni teknolojilerle açılmayacak damar yok denecek kadar az. Hastalar bize başvursunlar.”

Tokat’tan gelen hastalardan 60 yaşındaki Salih Gül, “Benim kollarım, göğüslerim arıyordu. Tokat’ta damarın tıkalı dediler, anjiyo yaptılar, açamadılar. Daha sonra by-pass olmam gerektiğini söylediler. Buraya, Ramazan hocama geldim. Ramazan hocam, yüzde 100 tıkalı denilen damarı açtı. Beni ameliyattan kurtardı. Allah razı olsun” dedi.

71 yaşındaki Nusret Ongun ise ”Ben kalp krizi geçirdim, 'Ameliyat' dediler. Korktum, ameliyat olmadım. Damarın yüzde 100 tıkalı dediler. Hocamıza geldik. Allah razı olsun. İki damarımızı da açtı” diye konuştu.