2006 yılında tüp bebek tedavisiyle bir kız çocuğu olan 34 yaşındaki İzmirli Sibel Varlık, kızının kardeş istemesi üzerine yeniden tüp bebek tedavisine başladı. Dört kez üst üste başarısız sonuçlar alan Varlık, bebek sevdasından vazgeçmeyerek beşinci denemesinde ikiz bebeklerine hamile kaldı.

İnfertilitenin (kısırlık) son yıllarda artması üzerine her yıl çiftlerin yüzde 15’i tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyuyor. İlk denemede başarısız sonuç alan çiftlerin yüzde 30’u bebek sevdasından vazgeçerek tedaviyi bırakıyor. 2006 yılında tüp bebek tedavisiyle bir kız çocuğu olan 34 yaşındaki İzmirli Sibel Varlık ve eşi Aydın Varlık, kızları Defne’nin kardeş sahibi olmak istemesi üzerine tedaviden vazgeçmedi. Beş kez tüp bebek tedavisi olan Varlık, 9 hafta önce ikiz bebeklerine hamile kaldı. Varlık’ın doktoru Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve İnfertilite Uzmanı Dilek Aslan, bir denemede vazgeçmeyi çiftlere kesinlikle önermediklerini belirterek “30 yaş civarındaki çiftlerde ilk denemede yarısına yakınında gebelik elde edebiliyoruz. Tedaviyi bırakma oranları da oldukça fazla. Denemekten vazgeçmemek tüp bebek tedavilerinde başarıyı getiriyor. Tek bir denemede başarı ihtimalinden ise çiftlerin ikinci veya üçüncü denemede başarıya ulaşma şansı artıyor” dedi.

“BAŞARISIZ SONUÇLAR BİZİ YILDIRMADI”

Kızının kardeş istemesi üzerine yeniden bebek sahibi olmak için heveslendiklerini söyleyen Varlık, “Aldığımız başarısız sonuçlar bizi hiç yıldırmadı. Tekrar tekrar denemek için çaba sarf ettik. Dilek Hanımın pozitif enerjisi beni bu tedavide en çok etkileyen faktördür. Bu süreçte elbette üzüldüm, yıprandım. Maddi manevi yıpranma yaşadık ama özellikle Defne’nin kardeş istemesi nedeniyle yılmadık. Herkes destek verdi. Bebeklerin cinsiyetleri henüz belli değil. Defne kız kardeşlerinin olmasını istiyor ama erkek olurlarsa da onlara ablalık yapacak” diye konuştu.

“İKİNCİ VEYA ÜÇÜNCÜ DENEMELERİ GÖZE ALIN”

Çiftlere iki veya üç denemeyi göze alarak yola çıkmalarını önerdiklerini kaydeden Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Beş ya da altıncı denemeye kadar bu başarının sürdürülebileceğini söyleyebiliriz. Başlarken iyi bir hazırlık yapılması, kaliteli bir klinik olması çok önemli. Çok daha az ilaçla kaliteli ama az sayıda yumurta almaya çalışıyoruz. Kullanılan ilaç tedavilerinin önemli bir yan etkisi yok. Çoğul gebelik, tüp bebek tedavilerinde kaçınılması gereken bir olgu. Gebelik denemesi üç ve üzerinde olduğunda kişinin gebelik şansını artırmak için iki embriyo transferini ne yazık ki göze almak durumundayız. Buna yasalarımız müsaade ediyor. Kadın sağlığına dair herhangi bir yan etkisi yoktur."

“31 YAŞINDAN SONRA BAŞARI ORANI AZALIYOR”

Aslan, ilk üç denemede çiftlerin yüzde 80’inin gebeliğe ulaştığını, dördüncü ve beşinci denemelerde yaklaşık yüzde 10’unun gebelik şansı yakaladığını ifade etti. Aslan, tüp bebek tedavisindeki istatistik verilerini şöyle sıraladı: “Altıncı denemede bu oran yüzde 8’e düşüyor. Ancak eğer tedaviye başlarken başarı beklentisi yüzde 50’yse, siz altıncı denemede yüzde 95 oranında başarıya ulaşıyorsunuz. Tedaviye başlarken gebelik beklentisi yüzde 5 ise altıncı denemenin sonunda ancak yüzde 30 oranında gebelik şansını yakalayabiliyorsunuz. Kadının yaşı, sperm kalitesi, rahim duvarının sağlığı başarı oranınızı belirliyor. Siz, 30 yaş altında bir kadınsanız, eşinizin az ama sağlıklı spermi varsa, sağlıklı bir rahim duvarına sahipseniz, altıncı denemenin sonunda yüzde 95’e yakın bir şansla gebeliğe ulaşabiliyorsunuz. 31 yaşından sonra başarı oranı azalıyor. Deneme sayılarını çok fazla ertelememek, özellikle 35 yaşın altında bu tedaviye başvurmak gebelik şansınızı artırıyor.”