Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, muayenehanesi olan tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin döner sermaye ve ek ödemelerine ilişkin, “Mayıs sonuna kadar muayenehanesini planlayarak kapatmayı düşünen öğretim üyelerimiz yıl sonuna kadar böyle bir beyanda bulundukları zaman döner sermaye, ek ödemelerle ilgili herhangi bir kesintiye uğramadan bu haklarını kullanarak mayıs sonuna kadar muayenehanelerini kapatmış olacaklar ve üniversitedeki görevlerini tam olarak yapmaya devam edecekler" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Türk heyeti adına başkanlık yaptığı Türkiye- Macaristan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 3. Dönem toplantısı, Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıda üzerinde mutabık kalınan hususları içeren 3. Dönem Protokolü, Bakan Müezzinoğlu ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto tarafından imzalandı. KEK toplantısında iki ülke arasındaki mevcut ticaret hacminin karşılıklı yarar esasına göre dengeli biçimde geliştirilmesi konuları ele alındı. Ayrıca turizm, sağlık turizmi, yenilenebilir enerji, şehir planlaması, ulaştırma, müteahhitlik, bilim, küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesi alanlarında işbirliği ve karşılıklı yatırım imkanları değerlendirildi.

İmza töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Müezzinoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin tam gün kararının ardından muayenehanesi olan tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin döner sermaye ve ek ödemelerine ilişkin soruya, “TBMM’de Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Yasa Tasarısı görüşmeleri tamamlandı. Salı günü de oylamaları yapılarak yasalaşmış olacak. Bu yasa tasarısıyla bir geçici ek madde ilave ederek, geçtiğimiz hafta Anayasa Mahkememizin muayenesi olan öğretim üyelerinin muayenelerinin devamından yana bir kararı oldu. Bizde bu 390 civarında muayenesi olan öğretim üyemiz var. Bu 390 civarındaki muayenesi olan öğretim üyelerimizin önüne iki alternatifli bir seçenek getirdik. Birincisi Mayıs sonuna kadar muayenesini planlayarak kapatmayı düşünen öğretim üyelerimiz, yıl sonuna kadar böyle bir beyanda bulundukları zaman döner sermayeye ek ödemeler ile ilgili herhangi bir kesintiye uğramadan, bu haklarını kullanarak Mayıs sonuna muayenelerini kapatmış olacaklar ve üniversitedeki görevlerine tam gün olarak yapmaya devam edecek. Muayenehanesini devam ettirmek isteyen, böyle bir müracaatta bulunmayan öğretim üyelerimizin ise muayenehanelerini devam ettirme hakları olacak ama üniversiteden ek ödeme ve döner sermaye katılımı, ilave ücretlendirme yapılmayacak. Dolayısıyla bu iki alternatifli seçimi muayenehanesi var olan 390 öğretim üyesi hocamız için yaptık. Zaten Anayasa Mahkemesi bundan sonraki süreçlerde üniversite öğretim üyelerinin muayenehane açamayacaklarını kabul etti. Muayenehanesi olanlarla ilgili ’bir haktır bu’ dedi. Bu hakla ilgili düzenleme yaptık biz” cevabını verdi.

Muayenehanesi olanların ek ödemelerden, döner sermayeden yararlanamayacağını, müracaat ederek muayenehanesini Mayıs sonuna kadar kapatmayı taahhüt edenlerin ise her türlü ek ödeme, döner sermaye haklarının devam edeceğini kaydeden Bakan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Mesai saatleri içinde muayenehanesinde hasta bakan ya da muayenehanesindeki hastanın hizmetini, kurumda iki ayaklı devam ettirdiğinde böyle bir tespitimiz olduğu zaman yargı kararıyla muayenehane ruhsatının iptali, çalışma izninin iptali için müracaat edeceğiz. Yani mesai saati içinde üniversitede olması gereken saatte muayenehanede hasta bakıyorsa veya muayenehanede baktığı hastayı hastaneye yatırdıysa, bunu ikili ilişki şeklinde sürdürüyorsa bu etik dışı çalışmadır. Bu etik dışı çalışmayı yapan bir durum olursa yargı yoluyla ruhsatının iptaliyle ilgili yasal düzenleme yaptık."

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının bekleneceğini ifade eden Bakan Müezzinoğlu, "Ama şu anda muayenehanesi olanların haklarının devamından yana bir karar verdik. Bu devam edecekse, bu 390 öğretim üyemizin muayenehanesi devam edecekse iki alternatif verdik. Biri, Mayıs sonuna kadar kapatma tercihi yapmak ve bu tercihi yapanların haklarının devam etmesi, iki ’ben muayenehanemi devam ettireceğim’ diyenlerin muayenehaneleri devam eder, döner sermaye ve ek ödeme alamazlar. Bu arada etik dışı çalışmalar olursa yargı yoluyla izninin iptali yoluna açtık" dedi.