İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Saydam, Türkiye’de 24 bini aşkın hastanın hayatını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Saydam, 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de 60 bin civarında diyalize giren hasta bulunduğunu ve bu rakamın her geçen yıl yüzde 13 oranında artış gösterdiğini belirtti.

2013 yılında ülke genelinde beyin ölümü sayısının bin 708 olmasına rağmen organ bağışı sayısının 379 olduğuna dikkat çeken Saydam, şöyle konuştu:

“Ülke olarak organ bekleyen 24 bin vatandaşımız var. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa süre içerisinde hayatlarını kaybetmektedirler. Son yıllarda yapılan istatistiklere göre milyon nüfus başına düşen kadavradan nakiller İspanya’da 34.6 iken Türkiye’de bu oran 4.2’dir. Türkiye’de 60 bin civarında diyalize giren hasta var. Ve bu rakam her geçen yıl yüzde 13 oranında artış göstermektedir. Yine hipertansiyon, şeker hastalığının da başında olduğu bazı sebeplerden böbrek yetmezliği gelişen hastalar her geçen gün vaka sayısı ile kanayan bir yaramız oldu.”