Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Osman Acar, Türkiye’de 60 binden fazla kişinin organ beklediğini ve bu sayıya her yıl 7 bin kişinin eklendiğini söyledi.

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nde 2010 -2014 yılları içerisinde beyin ölümü gerçekleşen 10 kişinin organlarını bağışlama kararı alan yakınları için ödül töreni düzenlendi. Törene Vali Şükrü Kocatepe, 11.Motorlu Piyade Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erhan Uzun, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Cengiz Yıldız, İl Müftüsü Veysel Çakı, İl Sağlık Müdürü Mahmut Tekin, organları bağışlanan 10 kişinin yakınları, Organ Bağışı ve Organ Naklinin Önemi konulu resim yarışmasına katılan öğrenciler ve aileleriyle birlikte, çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Osman Acar, Türkiye’de tedavisi sadece organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıkların en önemli sağlık sorunlarının başında yer aldığını söyleyerek, “Ülkemizde her iki saatte bir insanımız organ nakli beklerken ne yazık ki hayatını kaybediyor” dedi.

Türkiye’de 60 binden fazla kişinin organ beklediğini ve bu sayıya her yıl 7 bin kişinin eklendiğini açıklayan Acar, sözlerine şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığımızın yayınlamış olduğu organ ve doku bekleyen hasta listesine göre en çok böbrek, kornea, karaciğer, kalp ve pankreas nakline ihtiyaç var. Öldükten sonra organların bağış yoluyla alınabildiği kadavra organ katkı sayısı ne yazık ki hâla çok düşüktür. Ortalama yıllık kadavra organ bağışı sayısı 350 civarındadır. Bu sayılarla maalesef organ bekleyenlerin ihtiyacını karşılayabilmek mümkün değildir.”

Konuşmaların ardından beyin ölümü gerçekleştikten sonra organları bağışlanarak 40 üzerinde can kurtaran Mehmet Özyurt, Öznur Yılmaz, Hasan Sargın, Mehmet Göçebe, Ethem Henkoğlu, Bayram Kökmen, Saniye Kartal, Kerem Baybüyük, Sabri Vural ve Güley Kandemir’in isimleri organ bağışı kütüğüne işlenerek ölümsüzleştirilirken, yakınları plaketle ödüllendirildi.

Plaket töreninin ardından Denizli’de 8. Sınıf öğrencileri arasında düzenlenen Organ Bağışı ve Organ Naklinin Önemi konulu resim yarışmasının sonuçları açıklandı. Öğrenciler ödüllerini protokol üyelerinin elinden aldı.