Madde kullanımı ve bununla ilişkili sorunlar medeniyetlerin kurulması kadar eskidir. 1960-1970’li yıllardan sonra çok çeşitli uyuşturucu maddelerin bulunabilir ve kullanılabilir hale gelmesiyle, zaten var olan alkol ve sigara kullanımına ait sorunlara yenileri eklenmiştir. 
Bunların başında gelmekte olan uçucu madde bağımlılığı, uçucu maddelerin ucuz olması, hızlı etki göstermesi ve bu tür maddelere kolay ulaşılabilmesi nedeniyle toplumda hızla artan bir sorun haline gelmektedir. 
Ülkemizde uçucu madde bağımlılığı özellikle sokaklarda yaşayan, her türlü ihmal ve istismara açık çocuklar için büyük bir risk oluşturmaktadır.
Bütün bunların önüne geçilmesi ve uçucu madde satışını, 5898 sayılı “uçucu maddelerin zararlarından insan sağlığının korunmasına dair kanuna” uygun şekilde yapılması amacıyla Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğü denetim ekipleri, Karaman il genelindeki işletme sahiplerine “uçucu maddelerin üretimi, kullanımı ve satışına” yönelik denetimler ve bilgilendirme eğitimlerine program doğrultusunda devam etmektedir.