Erciyes Üniversitesinde düzenlenen, ’Temel ve Kanser Araştırma Yeni ve Ölümcül Aktörler: Kanser Kök Hücreler’ konulu seminere konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ulukaya, "Bağışıklık sisteminiz kötü ise maalesef kansere yakalanma şansınız yüksek" dedi.

Erciyes Üniversitesi Genom ve Kök Hücre Merkezi konferans salonunda düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ulukaya, kanser ile ilgili bilgiler verdi. Ulukaya, “Kanser biliyorsunuz halkın ortak konusu. Fakat size iyi bir şey söyleyeyim. Kanserden korkmayın. Kanser için ‘geç kalmaktan korkun’ denir ya hakikaten bu böyle. Biraz kendinizi tanırsanız, bazı ön belirtilerini biliyorsanız eğer, erken de tanıya giderseniz hiç korkmayın. En azından yakında belki tamamen tedavi edilemese bile şeker hastalığı gibi kronik bir hastalığa dönüşecek. Belki orada küçük bir tümör olacak ama bununla yaşamayı öğreneceğiz. Şuandaki en iyimser senaryo bu. 10 sene önce bu senaryoyu bile kuramıyorduk. Dolayısıyla kanserden korkmayın ama doktorları da çok iyi dinleyin. Bilinçsizce maalesef bazı bitkilerin kullanılması sözkonusu. Bitkilerinde gerçekte faydası olduğuna inanıyoruz ama bunların düzgün ve doğru kullanılması gerekiyor. Bunun için de çok iyi bir rehberlik almak lazım. Kafanıza göre bitki kullanmayın" diye konuştu.

Kanser tedavilerinde ve öncesinde moralin öneminde değinen Ulukaya, "Moral sadece kanserle ilişkili değil. Aklınıza gelecek tüm hastalıklarla ilişkili. Çünkü moral demek vücudun ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışması demektir. Bağışıklık sistemi direkt ilişkilidir. Bağışıklık sisteminiz kötü ise maalesef kansere yakalanma şansınız yüksek. O açıdan moral son derece önemli. Kanserden korunmak istiyorsanız moralinizi yüksek tutun. Tedavi edici etkisi olup olmadığı şüpheli ama kanserden koruyucu etkisinin olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.