Uzmanlar, yaşlılara çocuk muamelesi yapılmaması gerektiğini söyledi.

Çankaya Belediyesi, 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası dolayısıyla “Yaşlı Genç Bir Araya Yaşama Değer Katmaya” adlı bir seminer düzenledi. Türk Geriatri Derneği ile birlikte düzenlenen seminerde, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Özlem Erden Akı, Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Doç. Dr. Asuman Doğan ve Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalından Prof. Dr. Nurper Erberk Özen konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmacılar, yaşlı bireylerle doğru iletişim kurmanın önemini, onlar için ev ve çevre düzenlemelerinin yapılması gerektiğini aktardı. Yaşlıların korunması gerektiği anlayışının onlara çocuk muamelesi yapılmasına yol açtığını belirten uzmanlar, şu uyarılarda bulundu:

“Yaşlılara çocuk muamelesi yapmak onların işlevini bozar ve hayattan uzaklaştırır. Onlarla iletişim kurarken aynı seviyede yakın mesafede bulunmalı ve göz teması kurulmalıdır. Sert ya da telaşlı konuşmaktan kaçınılmalı, onların söyledikleri dikkatle dinlenmelidir. Ayrıca yaşlılarla dokunarak iletişim kurmak onların dikkatlerini toplamalarını sağlar.”

Uzmanlar, yaşlılarla anlaşılır ve basit cümlelerle iletişim kurulması, ev kazalarına meydan vermeyecek düzenlemelerin yapılması, onların sosyal yaşamın içinde kalmalarının sağlanması gerektiğini belirtti.