Diyarbakır Veni Vidi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde görevli Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Medikal Akupunkturist Doç. Dr. Hakan Çoksüer, her yıl Türkiye’de ve dünyada milyonlarca kadının tanışmak zorunda kaldığı meme kanserinin farkındalığı için Sağlık Bakanlığı’nın çalışma başlattığını söyledi.

Doç. Dr. Hakan Çoksüer, meme kanseriyle savaşta ciddi önlemler alınmasının hastalar için önem arz etmekte olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Çoksüer, “Meme kanserinin erken teşhisi çok önemlidir. Meme kanserinin tanısı ne kadar erken konursa, tedavi edilme şansı da o kadar yüksek olmaktadır. Memeyi tanıma, memelerinizin normalde nasıl göründüğünü ve ayın farklı zamanlarında nasıl hissettiğinizi bilmek anlamına gelmektedir. Erken evrede meme kanserleri ileri dönemlere gelene kadar belirgin bir belirti vermeyebilir. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçli olmasıdır. Meme kanserinin erken evrede tanı konulması, tedavinin başarıya ulaşma şansını arttırır. Erken tanı için en temel yöntemler, evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri ve mamografi olarak sayılmaktadır. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini muayene etmeleri gereklidir. Hasta normal olmayan bir değişiklik fark ettiğinde ve meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde vakit geçirmeden doktora başvurmalıdır” dedi.

MEME KANSERİ İÇİN KORUYUCU FAKTÖRLER

Doç. Dr. Çoksüer, meme kanserinden korunmak için bazı risk faktörlerini azaltmanın kişinin kontrolü altında olduğunu söyledi. Çoksüer, "Genel sağlık durumunuzu koruma amaçlı dengeli beslenme, zayıflama, kilonuzu koruma, sigara içmeme, alkolü sınırlandırma, düzenli egzersiz gibi faaliyetlere katılmalısınız. Yüksek kalsiyum içerikleri nedeniyle süt ürünleri ve antioksidan içerikleri nedeniyle meyve tüketimi meme kanser riskini azaltmaktadır. Fiziksel olarak aktif olma ve sağlıklı vücut ağırlığını kapsayan genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzı gibi bazı faktörler meme kanseri riskini azaltmaktadır. İstatistiksel olarak, emziren bir kadınsanız, özellikle daha genç yaşlarda anne olmuşsanız, meme kanseri açısından daha düşük risk altındasınız. Unutmamalıyız meme kanserini yenmek için, moralinizi yüksek tutmak tedavinizi de olumlu yönde etkileyecektir. Erken tanı hayat kurtarır sloganıyla yola çıkan Sağlık Bakanlığı, kadınlara yönelik sağlık çalışmalarını hızlandırdı. Tüm sağlık çalışanlarına düşen görev, farkındalık oluşumunu daha geniş kitlelere yaymak olmalıdır” diye konuştu.