Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Özcan Öktem, Sağlık Bakanlığının yeni yöneticilik sisteminde, yöneticilere ve idarecilere her dönem karne verildiğini ve karnesi başarısız olan idarecilerin, idarecilik sözleşmesinin feshedildiğini belirterek, “Hastane yönetimi olarak D Grubu ve başarı puanı 588 olarak devraldığımız hastanemizi iki yıl içerisinde 846 başarı puanı ile A Grubu’na, yani en üst seviyeye yükselttik” dedi.

Hastanenin konferans salonunda bir basın açıklaması düzenleyen Başhekim Öktem, hastanenin kuruluş tarihi 2012’den itibaren geçen iki yıllık süre zarfında yapılan hizmetlere değindi. Sağlık Bakanlığı’ndaki 663 Sayılı KHK kapsamındaki dönüşümü ile hastanelerin; Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na bağlandığını belirten Öktem, “Hastanelere, 2 Kasım 2012 tarihi itibarı ile sözleşmeli yöneticiler atanmıştır. Bu kapsamda biz 2 Kasım 2012 tarihi itibarı ile hastane yönetim görevini devraldık. Hastane yönetimini devraldığımızda; Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Kadın Doğum, Çocuk ve Yüksek İhtisas hastaneleri hep birlikte hizmet sunuyordu ve bu sebeple hastane oldukça yoğundu. Bu yoğunluktan dolayı hastalarımıza yeterince kaliteli hizmet verilemiyordu. Bu kapsamda 2013 Ocak ayı itibarı ile Kadın Doğum Hastanesi’ne yeni bir bina kiraladık ve verilen hizmetin kalitesini artırdık. Ayrıca yer ve yatak sıkıntısından dolayı çocuk birimini de İpekyolu Devlet Hastanesi’ne devrettik. Hastanemizin hizmet kalitesini arttırarak 2013 yılı Sağlıkta Hizmet Kalite Standartları değerlendirmesinde 100 üzerinden 98 puan aldık” dedi.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde verilen hizmetin niteliğini ve kalitesini sürekli geliştirerek bölgenin ihtiyacı olan birimleri hastaneye kazandırdıklarını ifade eden Öktem, “Öncelikle değerli ve fedakâr çalışanlarımızın çocukları için Hastane Kreşi’ni hizmete açtık. Nükleer Tıp Birimi olmadığı için hastalarımızı il dışına sevk etmek zorunda kalıyorduk. Bu sorunu çözmek için Bakanlığımızın desteği ile Nükleer Tıp Birimi’ni açtık ve iki adet gama kamera cihazı ile hizmet veriyoruz. Bunun yanında Hiperbarik O2 Tedavi Birimi’ni hizmete açarak bölgenin büyük bir eksikliği giderildi. Özellikle soba zehirlenmeleri gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan Hiperbarik O2 Tedavisi ilk meyvesini kurulumun yapıldığı ayda soba gazından zehirlenen ve durumu ağır olan bir öğretmenin iyileşmesini sağlayarak vermiştir. Yine bölgemizin büyük ihtiyacı BERA Testi’ni kurarak, hastalarımızın il dışına sevkini engellemiş olduk ve ikinci odyometri cihazını kurduk. Bunun yanında Görüntüleme Ünitesi’ne 1 adet 16 kesit tomografi, 6 adet direkt grafi ve 1 adet EEG cihazı alarak röntgen ve tomografi çekim sürelerini kısalttık. Şu anda tomografiler aynı gün, MR ise en fazla bir hafta içinde, EEG ve EMG aynı günde çekilmektedir. Yine bölgenin en büyük sıkıntılarından biri olan yanıklar için Yanık Ünitesi ve yoğun bakımlarda kapasite artırımı yapıldı” ifadelerini kullandı.

Yaptıkları hizmetin bunlarla da sınırlı kalmadığını belirten Öktem, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hastanemizde Kapalı Psikiyatri Servisi, Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) ve Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer Ünitesi kuruldu. Okuyan Hastane Projesi kapsamında kütüphane açılarak hasta ve çalışanların boş vakitlerini kitapla değerlendirmeleri sağlandı. Ayrıca hastanemiz bünyesinde AMATEM’i açarak madde bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin derdine çare olduk.”

Açıklamalarında devam eden projelere de değinen Öktem, “Hastanemiz bünyesinde Radyasyon Onkolojisi Merkezi (ışın tedavisi), Kemik Transplantasyon Merkezi, hastane bahçesinde cami kompleksi kurmanın yanında, Davinci Cerrahi Robotu ile Robotik Yürüme Cihazı’nı hastanemize kazandırmak ve Semt Polikliniği’ni kurmak, devam eden projelerimizdir” şeklinde konuştu.

Hastaneyi devraldıklarında gerek idari, gerek mali ve gerekse tıbbi kriterler kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen başlangıç karnesinde, hastanenin 588 puan ile ‘D Grubu’nda yer aldığını vurgulayan Öktem, “Hastane yönetimi olarak D Grubu ve başarı puanı 588 olarak devraldığımız hastanemizi, iki yıl içerisinde başarı puanını 846 ile A Grubu’na, yani en üst seviyeye yükselttik” dedi.

Tıbbi, mali, idari hizmetlerde ve kaliteli hizmet sunumunda başarı çıtalarının oldukça yükseltildiğini belirten Dr. Öktem, emeği geçen tüm idareci ve çalışanlarına teşekkür etti.