Yaklaşan baharla birlikte uzmanlar uyarılarda bulunarak bu aylarda görülen boğaz ağrısının sebebinin ‘Tiroid intihabı’ olabileceğini belirttiler.

Giresun Özel Ada Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Mustafa Köse, bahara geçiş olarak görülen bu aylarda tiroid iltihaplarının çok fazla görüldüğünü kaydetti. Köse, “Hastalar özellikle tiroid bezindeki ağrı ile bize başvururlar, bu hastalarımızda özellikle boynun sağ ve ya solunda başlar. Ağrı gittikçe artar ve sağda sola doğru geçer. Eğer hastalarda böyle boyunda veya o bölgede ağrılar olduğu zaman bu büyük bir ihtimal ile bir tiroid intihabıdır. Dolayısıyla bu hastaların hekime başvurmasını isteriz” dedi.

Viral enfeksiyonların bu aylarda daha sık olduğuna dikkat çeken Köse “Bu aylarda başlayan viral hastalıklar ve sonrası oluşan intihap ile hastanın boyun bölgesinde ağrı oluşur. O bölgelerdeki ağrı dirençli ve şiddetli olur. Kişi yutkunma zorluğu çeker, öksürür ve ağrı çeneye doğru yayılabilir. Bunu ilk başta hasta Kulak, Burun, Boğaz’da (KBB) bir problem olduğunu düşünür ve KBB uzmanına başvurular ya da birçok hasta bunu boğaz intihabı olarak düşünür ve antibiyotik alırlar. Ve daha sonra hasta hekime başvurduğunda ortaya çıkar ki bu bir boğaz intihabı değil, tiroit intihabıdır. Buda hastaların çok sık bildiği bir şey değildir ve genelde boğaz intihabı olarak düşünürler” diye konuştu.

Hastalığın ilaç ile tedavisinin mümkün olduğunu belirten Köse, “Tedavi süresi boyunca hasta haftalık kontrollere gelecek ve iyileşme süreci izlenecek. Hastalığın tedavisi ilaç ile mümkün ama bazı durumlarda tedavi süreci bir ay ile 6 aya kadar çıkabilir. Tedavinin ardından hastamız tamamıyla iyileşebiliyor. Her hangi bir problem kalmadan normal hayatına devam edebiliyor” ifadelerini kullandı.