Öğle Saatinde Dışarı Çıkmaktan Sakının
Hassas bir dönemden geçen gebeler yaz ayların da kendilerini ve bebeklerini sıcak havadan korumalıdır. Yüksek sıcaklık değerleri altında uzun süre kalmak gebeleri diğer insanlara göre çok daha hızlı etkiler ve onlara zarar verir.  Oluşan su ve tuz kaybı ve yorgunluk hem anneyi hem de bebeği riske sokar. Bu nedenle özellikle yaz aylarında güneşin en yoğun olduğu öğle saatlerinde hamile bayanların olabildiğince güneşe çıkmamalarını ve öğle güneşinde uzun yürüyüşler yapmamalarını öneriyorum.
 
Çıkmak Zorundayım Diyenler Ne Yapmalı?
Mecburen dışarı çıkmak zorunda kalan gebelerimiz ise mümkün olduğunca gölgede kalmalı, kendini kötü hissettiğinde dinlenmeli ve su ihtiyacını sık sık karşılamalıdır. Baş dönmesi, bulantı gibi belirtiler görüldüğünde hemen serin bir ortama veya gölgeye geçerek alnınıza, başınızın üstüne, boyun arkanıza yapılacak olan hafif ıslak, soğuk nemli havlu ile vücut ısısını düşürebilirsiniz.
 
Bol Bol Sıvı Tüketin
Gebelikte vücudun sıvı ihtiyacı artacağından her gün bol miktarda sıvı alımına dikkat edilmelidir. Günde en az 2-3 litre (8-10BARDAK) sıvı alımı şarttır. Bol su, taze meyve suları, hafif çorbalar, az şekerli kompostolar, limonata, sıvı miktarı fazla ayranlar vs seçenekler arasındadır. Yalnız gereğinden fazla sıvı tüketiminin de su zehirlenmesi durumuna yol açabileceği bilinmelidir. Alınan bol sıvı gebelikte görülme sıklığı artan kabızlık, basur, idrar yolu enfeksiyonları erken doğum, düşük riski gibi çok önemli problemlerin de oluşmasını engelleyebilir. Gebelerin dışarı çıktığında yanlarında su bulundurmaları faydalıdır.
Tabii hem idrar çıkışını arttıran kola, kahve, çay gibi içeceklerden hem de su tutucu özelliği olan gazlı soda gibi içeceklerden çok miktarda alınmamalıdır. Taze sıkılmış meyve sularını içerken de şeker içeriğini unutmamak ve aşırıya kaçmamak gerekir.
 
Sık Sık Duş Alın, Rahat Giyinin
Yaz aylarında artan terleme durumunu önlemek önemlidir. Fazla terleme su kaybına neden olabileceği gibi kızarıklık, kaşıntı, enfeksiyon gibi etkileri de olabilir. Gebelerimiz pamuklu, terlemeyi ve cildin nemli kalmasını önleyecek rahat hafif ince, açık renk kıyafetler tercih etmelidir. Gebeler iltihabi rahatsızlıklara karşı diğer insanlardan daha hassastır. Mantar, idrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonlar erken doğuma varabilecek ciddi sorunlara neden olabilir. Sık sık duş almak bu hastalıklardan korunmak için önemlidir. Sık sık alınacak ılık duşlar cildi nemlendireceği gibi özellikle sıcak basması ve uykusuzluk problemlerine de iyi gelecektir.
 
Havuzlara Dikkat!
Havuzların hastalıkların yayıldığı önemli alanlardan biri olduğunu unutmamak gerekir.
Denizin dezenfektan özelliği olduğundan bulaşıcı hastalıkları havuzdan daha kolay kapmak mümkün olduğundan Havuz yerine deniz tercih edilebilir. Havuz tercih edilecekse de sürekli denetlenen havuzlara mümkünse kalabalık olmadığı zamanlarda tercih edilmelidir. Hamile bayanlar 15-20 dakika gibi kısa süreli denize girip tekrar gölgelik alanları tercih edebilirler.
Gebelikte özellikle yaz aylarında en çok önerilen spor uygun saatlerde yürümek ve yüzmektir. Suyun içinde yapılacak jimnastik hareketleri de çok faydalıdır. Sabah saatlerinde yüzmek tüm günü daha rahat geçirmeye faydalı olabilir. Gebelikte pilates ve yoga da önerilen sporlardandır. Gebelikte yapılan bu tür sporlarla yorgunluk hissi azalmakta, psikolojik açıdan daha rahat olunabilmekte ve daha rahat uyunabilmektedir. Gebelikte düşme tehlikesi olan su kayağı, jet ski vb yaz sporları önerilmez.
 
Güneşten Tamamen Mahrum Değilsiniz
Gebelik döneminde güneşten bilinçli şekilde yararlanmak gerekir. Güneş bir D vitamini kaynağıdır. Kemikleri, vücut savunma sistemini ve insan psikolojisi üzerinde olumlu etkileri vardır. Ancak güneş ışınlarının en dik geldiği saatler arasında yani saat 11 ile saat 16 arasında güneşlenmemek, Direk güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmamak gerekir. Gebelerin eşleriyle yapacakları sabah ve akşamüstü yürüyüşleri hem fiziksel hem de psikolojik açıdan çok yararlıdır. Güneşe çıkmadan 5-10 dakika önce uygun faktör içeren güneş koruyucu kullanımı güneş koruyucu kullanımı güneşe bağlı leke oluşma oranını azaltır.
 
Ağır Yemeklerden Kaçının
Yaz aylarında az yağlı yiyecekler yenmeli, kızartmalar, bol yağ ve salçalı yemeklerden kaçınılmalıdır. Salata, zeytinyağlı sebze yemekleri tüketilmelidir. Et, süt, yoğurt, peynir gibi temel protein kaynaklarını da tüketirken az yağlı olmasına özen gösterilmelidir.
İlk aylarda bulantı kusma şikayetlerinin hafifletilmesi için az yağlı ve katı besinler tercih edilebilir. Yine akşam yemeklerinin daha hafif tutulması, az yağlı, düşük kalorili olması ve yatmadan en az 1-2 saat önce bir şey yenmemesi nefes darlığı şikayetini azaltabilir.
Sıcaklarla birlikte artan besin zehirlenmelerine dikkat edilmelidir. Açıkta uzun süre beklemiş gıdalarda kolayca mikrop üreyebileceği unutulmamalıdır.
 
Yolculuğunuzu İyi Planlayın
Dr.Ateş, ‘genel olarak son 2 aylık gebelik döneminde uzun süreli yolculuk tavsiye edilmez.
Gebelikte gideceğiniz tatil yerinin de temiz, havalandırması olan, hastaneye yakın bir yer olması tercih edilmelidir’ dedi.
 
Fadime Pınar Ateş
Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Özel Karaman Selçuklu Hastanesi 
 
Merkez Sakabaşı Mh. 860 Sk. No:4 KARAMAN *
Tel:+90 338 212 93 00-
Fax:+90 338 212 19 09
www.selcuklu.com.tr