Yazın sıcaklarda en sık karşılaşılan cilt problemlerinin başında isilik ve pişik gelmektedir. Bebeklerimizin cildi daha ince ve hassas olduğundan pişik ve isilik gelişimine karşı daha duyarlıdır. Bu problemlerin gelişimini engellemek için kullanabileceğimiz en etkili yöntem duş almaktır. Duş almanın cildi arındırmak dışında faydaları da vardır:

-Kan dolaşımını iyileştirir. Böylece bebeğinizin büyüme ve gelişmesi için gerekli vitamin ve mineraller hücrelerine daha kolay taşınır.

-Vücut ısısını düzenler. Bebeklerin kan beyin bariyeri gelişimi daha tamamlanmadığı için sıcaklığa bağlı havale geçirme riskleri mevcuttur. Bu nedenle ılık bir duş vücut ısılarını da dengeleyip havale geçirme riskini azaltacaktır.

-Ruhsal durumu düzenler. Bütün bebekler suyla oynamaktan keyif alırlar. Ayrıca suyun ve hatta sadece su sesinin bile psikolojik iyilik sağlayıcı etkileri yüzyıllardır bilinmektedir. Yıkanmış bebek daha neşeli bir bebektir.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir. Duş almak kan dolaşımını düzenlediği gibi lenf dolaşımın da düzenleyerek toksik maddelerin vücuttan daha kolay atılmasını sağlar. Atık maddelerin cilt yoluyla vücuttan uzaklaşmasına katkı sağladığı gibi, bağışıklık hücrelerinin sayısında banyo ile birlikte artma olduğu farklı alışmalarda gözlenmiştir.

Banyo yapmanın bebeğimize sağladığı bunca yararın yanında, banyodan azami faydayı sağlayabilmek için bebeğimizi yıkarken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır. Bunların başında bebeğimizin cildi henüz çok hassas olduğu ve nem/yağ dengesi henüz olgunlaşmadığı için banyoda çok uzun bekletmemek,  sıcak suyla banyo yaptırmamak(ideali suyun vücut ısında olmasıdır), banyoda kese ve yoğun lif kullanımından kaçınmak ve bebeğimizin cildine uygun yıkama ürünü tercih etmek gelmektedir. Yaz ayları gibi her gün duş almanın gerektiği zamanlarda sadece suyla yıkamak ve yıkama ürünü kullanmamak zaten hassas ve kurumaya eğilimli bebek cildini korumak için elzemdir. Kurumaya engel olacak özellikle atopik deri tipli bebekler için geliştirilmiş cilt temizleyicileri bile sık kullanımda derinin nem bariyerini bozup cilt kurumalarına yol açabilirler. Nem bariyeri bozulmuş ve kurumuş cilt bebeklerde kaşıntıya yola açar ayrıca kuruluğun uzun sürmesi durumunda egzema gelişimi tetiklenebilir.

Bu nedenle bebeğimizi yaz aylarında her gün yıkayalım ama cilt temizleme ürünlerini haftada birden fazla kullanmayalım.