Peki, Gripten Nasıl Korunabiliriz?

Karaman Devlet Hastanesi Beslenme Uzmanı ve Diyetetik Uzmanı Feyza Betül TOLU, Gripten Beslenme ile Korunma Yollarını anlattı:

Sağlıklı olmanın ilk şartı olan; yeterli ve dengeli beslenmenin yanında, bağışıklığımızı güçlendirecek takviyelerden; vitamin mineral deposu, antioksidanca zengin taze sebze ve meyvelerden, çeşitli karışımlardan oluşmuş bitki çaylarından faydalanabiliriz.
                Burada da “ yeşil ve turuncunun gücü adına!“ diyoruz. Hemen her tezgâhta karşımıza çıkan, kolaylıkla temin edebileceğimiz bu uyumlu renklere hızlı bir göz atalım isterseniz;
*Brokoli mesela; içeriğindeki sulforafan ile antioksidan aktivite gösterir. A, C ve E vitaminini, potasyum, kalsiyum ve folik asidi bir arada içerir, bağışıklığı kuvvetlendirir. Mineral kaybı en az olacak şekilde pişirilmesi önemlidir. Sofranızda salatalarda yerini hazırlayın.
*Ispanak; A, B, C, E gibi vitaminleri; kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin yanında, bitki kabuklarındaki kimyasal pigment olan; quercetin içerir. Yapılan pek çok çalışma, quercetinin; belli tipteki kanser hücrelerine karşı çalıştığını göstermiştir. (Elma kabuğunda da bol miktarda mevcuttur.)
*Pırasa; kolesterolü düşürmede yardımcı, kardiyovasküler destekçimiz. İçerdiği önemli orandaki flavonoidler ve kaempferol ile kan damarlarındaki hasarları azaltmada yardımcı besindir. Yüksek orandaki biaktif folat ile kalp sağlığı açısından önem taşır. Kalsiyum içeriğinde bakımından, sebzelerin ikinci sırasında yer alan pırasa, ciddi bir antioksidan kaynağıdır. Lif ihtiyacımızı da yüksek oranda karşılar.
                Genel olarak sarı ve turuncu renkli besinler A vitamini kaynağı olup, bağışıklık sistemi üzerindeki rolleri büyüktür. Beta-karoten’in damar tıkanmalarını önleyici etkileri saptanmıştır.
*Portakal- mandalina; içerdiği zengin C vitamini, lifli yapısı ile posa ihtiyacımıza karşılık veren, bizi dinç tutan kışın favori meyveleri.
*Havuç; A vitamininden zengin olmasının yanında iyi bir potasyum kaynağıdır. Lif içeriği yüksektir, unutkanlıkları olanlara tavsiye ederken, şeker hastalarının tüketiminde dikkatli olması gereken bir besindir.
*Balkabağı; A C,E vitaminlerinden zengin, demir ve fosfor gibi mineralleri ve antioksidan içeren, kışın kuruyemiş veya tahin ile tüketilen gözde tatlılarından. Kilo problemi olanlar ve kan yağ değeri yüksek olanlar temkinli yaklaşmalı.
*Kereviz: A, B, C vitaminlerinden zengin, fosfor, çinko, bakır, selenyum minerallerini içerir. Antioksidan etkisi olan kerevizin içerisindeki “fitalid” adlı madde, kandaki stres hormonunu azaltıcı etkisi ile tansiyonu ve kolesterolü dengelemektedir. İdrar söktürücü, kan temizleyici, sakinleştirici etkileri de vardır.
*Balıklar; Omega 3 ile bağışıklık sisteminde olumlu etkisi olan, özellikle somon, çipura, çinekop, hamsi gibi mevsim balıklarını haftada 1 kez sofralarımıza konuk edelim. Güneş ışığını alamadığımız bu günlerde D vitamini için balık şart.
                Her mevsim tüketilmesini önerdiğimiz, probiyotik gibi faydalı mikroorganizmaları barındıran, bağırsaklarda B ve K vitamini sentezi sağlayan, soframızın olmazsa olmaz besini: Yoğurt; nar-greyfurt gibi bağışıklığımızı güçlendirici, ciddi bir antioksidan kaynağı meyveleri; tere, roka karnabahar, lahana ve turp gibi vitamin ve antioksidan depolarını; örnek protein kaynağımız olan yumurtayı; haftada en az 1 kez sofralarımızı ziyaret etmesi gereken, bizi tok tutan, posa kaynağımız: kuru baklagil yemeklerini de unutmamak gerek.

 Soframızdaki renk çeşidi ne kadar çok artırırsak, o kadar çok immün sistemimizi desteklemiş oluruz.

Feyza Betül TOLU

                                                                                                                            Diyetisyen