YOZGAT (AA) - Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr.İsmail Kurca, toplumdaki birçok olumsuz davranışın temelinde alkol ve uyuşturucu madde kullanımının yer aldığını bildirdi.

Kurca, Yeşilay Haftası dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, madde bağımlılığına başlama yaşının sigarada 10, alkolde 11, uyuşturucuda 12'ye düştüğünü söyledi.

9-7 yaş arası gençlerin yüzde 16’sının sigara, yüzde 11’inin alkol, yüzde 2,9’unun ise uyuşturucu kullanmakta olduğunu belirten Kurca, "Dünyada yaklaşık 184 milyon kişi uyuşturucu bağımlısıdır. Bugün kendinize bir iyilik yapın, sigarayı bırakma kararı alın, ertelemeyin yarın geç olabilir. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığının Alo 171 numaralı Sigarayı Bırakma Danışma Hattını arayabilirler" dedi.

Madde bağımlılığına dikkat çekilmesi ve farkındalık oluşturulması açısından Yeşilay’ın öneminin büyük olduğunu kaydeden Kurca, şunları kaydetti:

"Toplumdaki birçok olumsuz davranışın temelinde alkol ve uyuşturucu madde kullanımı yatmaktadır. Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı gençler arasında giderek yaygınlaşmaktadır.. Uyuşturucu ve alkol bağımlılarının tedavisi zaman ve sabır ister. Tedavi altına alınan kişilerin tedaviyi kendilerinin istemesi ve kararlı olması gerekir. Geçen yıl aralık ayında, 18 yaş ve üzeri hastaların tedavi görebileceği 10 yataklı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi, Yozgat Devlet Hastanesi ek binasında 1 psikiyatri uzmanı, 1 psikolog ve 6 hemşireyle hizmet vermeye başladı."