Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ, yeni yıl sofralarında hindi, kestaneli pilav ya da yılbaşı pastası olsa da sofranın başköşesine salatanın yerleştirilmesi gerektiğini söyledi. Ertuğ, "Böylelikle yeni yıla sağlıklı girebilirsiniz" dedi.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ, yeni yıl sofralarında açlık hissinin kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, “Sadece açlık nedeniyle değil, gecenin coşkusuna kapılarak aşırıya kaçmak yani sınırsız tüketim, yeni yılın ilk gününün sabahına ishal, mide bulantısı, besin zehirlenmesi, şişkinlik, hazımsızlık ve kan şekeri yüksekliği gibi sağlık sorunlarıyla uyanmaya neden olabilir" diye konuştu. Açlık hissinin kontrolünün 31 Aralık gününe kahvaltıyla başlayarak mümkün olacağını da kaydeden Ertuğ, "Tüm gün aç kalmak yapılabilecek en büyük hatadır. Ara öğünler atlanmamalı, öğle yemeğinde, akşam et yenileceğinden, sebze ağırlıklı beslenilmelidir" ifadelerini kullandı.

Akdeniz yeşilliği, peynir, domates, salatalık, kırmızı turp, havuç, kırmızı lahana, renkli biberler üzerine bol limon sıkılmış bir salata ya da yoğurtlu bir salatanın antioksidan özelliği ile yılbaşı sofrasının sağlık kaynağı olacağını kaydeden Ertuğ, şunları söyledi:

"Salata ayrıca posa zengini olduğundan açlık hissini azaltarak, masada bulunan diğer yemeklerden ölçülü bir şekilde yenilmesini sağlar. Salatayı mümkün olduğunca limon ve sirkeyle tatlandırmak; özellikle mayonez gibi malzemeler içeren soslarla birlikte tüketmemek önemlidir. Salatayla birlikte yediklerinizde dikkat etmeniz gerekenler. Kırmızı et yerine daha düşük yağ içeriğine sahip hindi ve tavuk eti tercih edilmelidir. Kırmızı et tüketilecekse, kızartma etler yerine fırında veya ızgarada pişirilen etler tüketilmelidir. Garnitür olarak çiğ sebze ya da haşlama veya ızgara sebze tercih edilmelidir. Yılbaşı sofrasında şerbetli tatlılar yerine sütlü ya da meyveli tatlılar bulunmalıdır. Yemekler yavaş yavaş tüketilmeli, yılbaşı sofrası çok geç saatlere kadar kalmamalı, yemek çok geç saatte yenilmemelidir. Pilav veya makarna yeniliyorsa, ekmek tüketimi sınırlandırılmalıdır. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmelidir. Yılbaşı yemeğinde alkol alınacaksa, alkol oranı ve kalorisi düşük olan içkiler tercih edilmeli, alkol aç karnına değil mutlaka yemeklerle birlikte tüketilmelidir. Rakı, votka yerine şarap ve likör çeşitleri tercih edilebilir."