İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Rıza Altunsoy, açıklamasında, “Sağlık Bakanlığımızın aşı takviminde yer alan pnömokok aşısı hastalığın önlenmesinde çok önemlidir. Aile hekimleri tarafından takipleri yapılan aşıların çocuklarımıza tam yaptırılması hastalığın korunmasında en etkili yöntemdir .Bu konuda ailelerimizi duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) her yıl dünya genelinde zatürre hastalığıyla mücadeleye dikkati çekmek amacıyla 12 Kasım ‘’Dünya Zatürre Günü ‘’olarak kabul edildi.. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 5 yaş altındaki çocuk ölümlerine neden olan hastalıkların en başında zatürree gelmekte.

Zatürre akciğeri etkileyen solunum sistemi enfeksiyonudur. Bu hastalıkta akciğerlerde bulunan hava kesecikleri iltihabi bir sıvıyla dolar. Akciğerlerin görevi olan oksijen alış veriş fonksiyonu bozulur ve bu nedenle kanda oksijen düzeyi azalır. Solunum ağrılıdır.

Korunmak için ne yapmak gerekiyor?

1-Bağışıklık sisteminizi zayıflattığı için stresten uzak durun.

2-Bol su içip, sağlıklı beslenin.

3-Sigara dumanına maruz kalmayın.

4-Virüs ve bakterilerin bolca yer aldığı ellerinizi sık sık yıkayın.

5-Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerle yakın temas kurmayın.

6-Ortak kullanılan buzdolabı, kapı kolları, merdiven kenarlıkları ve telefon gibi yer ve malzemeleri sık sık temizleyin.

7-Başkalarının kullandığı bardak, tabak, çatal, kaşık gibi gereçleri kullanmayın.

8-Uykusuzluk ve düzensiz uyku direnci düşürüyor. Uykuda ise beden kendini yeniliyor. Düzenli olarak günde 8 saat uyumaya özen gösterin.

9-Virüs ve bakterilerin ortamdan uzaklaşmasına katkı sağlamak için evinizi her gün 30 dakika temiz hava ile havalandırın.

10-Kalp hastaları, kronik akciğer rahatsızlığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf kişiler, kronik böbrek hastalığı olanlar ve 65 yaş üzeri yaşlılar; doktor kontrolü ve tavsiyesiyle Pnömokok aşısının koruyucu etkisinden faydalanabilirler.

11-Çocuklarınızı zamanında aşılatarak, yeterli besleyerek ve temiz bir yaşam çevresi sağlayarak zatürreden koruyabilirsiniz.