Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde gerçekleştirilen yarım saatlik operasyonla, sosyal yaşamda büyük sıkıntılara yol açan aşırı terleme sorunu tarihe karışıyor.

SAÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Abidin Şehitoğulları, “Terleme, insan vücudunun doğal bir işlevidir. Az ya da çok her insan terler. Nefes almak ne kadar normalse vücudun terlemesi de o kadar normaldir. Günün her anında, her mevsimde terleriz. Terleme için yoğun fiziksel aktivitelerle uğraşmak veya havanın çok sıcak olması gerekmez. Aşk, stres, heyecan gibi duygusal değişimlerin yanı sıra baharatlı yemekten sonra bile terleriz. Ter, vücudun soğutma sistemidir. Terleme sayesinde vücudun ısısı ayarlanır ve belirli bir seviyede tutulabilir. Terlemenin bir diğer faydası da vücuttaki toksik maddelerin dışarı atılmasını sağlamasıdır. Ancak kontrol edilemeyen aşırı terleme, özellikle sosyal yaşamda, birçok sorunlara yol açmaktadır” dedi.

Aşırı terlemenin kişilerin yaşam konforunu düşürdüğünü, sosyal yaşama uyum sağlamada sorunlara yol açtığını belirten Doç. Dr. Abidin Şehitoğulları, basit bir operasyonla aşırı terleme sorununun çözülebileceğini söyledi. En sıkıntılı terleme şeklinin el terlemeleri olduğunu kaydeden Doç. Dr. Şehitoğulları, “Çünkü tüm işlerde kullandığımız ellerin terlemesi birçok faaliyetimizi engeller. Bireyler, ellerdeki aşırı ıslaklık nedeniyle sosyal ortamlarda, kişisel işlerinde sıkıntıya girerler. Çekindikleri için de sosyal hayattan uzak dururlar. Kişi terleyeceğini bilerek daha endişeli hale gelmekte, endişe de daha fazla terlemeye yol açmaktadır” şeklinde konuştu. Özellikle lise çağındaki gençlerin başarısını etkileyen bu durumun, sınav başarı yüzdesini düşürdüğünü belirten Doç. Dr. Şehitoğulları, “Elleri soğuk ve terli diye terkedilen gençler bile bulunmaktadır” diye konuştu.

Terleme problemi olanların, Göğüs Cerrahisi uzmanları tarafından yapılan en fazla yarım saatlik bir operasyonla bu sorununun sona erdirebileceğini belirten Doç. Dr. Şehitoğulları “Kısaca ETS olarak isimlendirilen ‘Endoskopik Torasik Sempatektomi’ ameliyatı ile avuç içi ve koltuk altı ter bezlerini hareket geçiren sempatik sinir dalları devre dışı bırakılıyor. Klipsli ETS yöntemi ile koltuk altından yapılan yaklaşık 1 cm’lik delikten girilen kamera ve küçük aletlerle işlem gerçekleştiriliyor. Tedavi yapıldığı anda yıllardır süren aşırı el terlemesi veya koltukaltı terlemesi geçer, son bulur” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Abidin Şehitoğulları, özel hastanelerde maliyetli olan bu ameliyatın, sağlık güvencesi olanlara hiçbir ücret alınmadan yapıldığını sözlerine ekledi.